DEL SHANNON – THE DUBLIN SESSIONS

Op 8 februari 1990 bereikte ons het trieste nieuws dat de Amerikaanse rock’n’roll- en countryvedette Del Shannon op 55-jarige leeftijd was overleden ten gevolge van een alcoholverslaving en een zware depressie die tot zelfmoord met zijn geweer had geleid. Zijn grootste hit “Runaway” kunnen de meesten onder ons ongetwijfeld nog altijd vlekkeloos meezingen en ‘The Traveling Wilburys’ eerden hem na zijn dood met een coverversie van die song.

‘Wilburys’ Jeff Lynne en Tom Petty hebben trouwens in het laatste stadium van zijn carrière nog platen met hem opgenomen en er waren geruchten dat Del Shannon de plaats van Roy Orbison na diens dood bij de supergroep zou innemen. Bovendien werd hij in 1999 ook postuum opgenomen in de gereputeerde ‘Rock’n’Roll Hall Of Fame’.

De als Charles Weedon Westover geboren singer-songwriter heeft in zijn muzikale carrière heel wat platen opgenomen met een resem songs die in de hitlijsten zijn beland, zoals “Hats Off To Larry”, “Handy Man” en “Hey! Little Girl”. Eind 1976 tourde hij door Europa en besloot hij om een nieuwe plaat op te nemen in Dublin, Ierland.

Het nu meer dan 40 jaar na de originele opname uitgebrachte album kreeg de titel “The Dublin Sessions” en bestaat uit elf songs waarvan Del Shannon er zelf zeven had geschreven, sommige zelfs nog tijdens deze tournee. De overige vier tracks waren coverversies van liedjes van andere artiesten waar hij zelf van hield.

Van zijn eigen nummers maken de ballads “Till I Found You” (wat een mooi liefdesliedje), “Another Lonely Night” over eenzaamheid en liefdesverdriet, naast de odes aan de vrouwtjes “Amanda” en “Raylene” (te beluisteren op bijgaande audio video) op ons de diepste indruk, net als het op sixtieswerk van ‘The Rolling Stones’ lijkende “Best Days Of My Life”.

Bij de vier covers op dit album vinden we de vaak gecoverde traditional “Love Letters” uit 1945, “Black Is Black” van ‘Los Bravos’ uit 1966, “Oh, Pretty Woman” van Roy Orbison uit 1964 en het prachtige “Today I Started Loving You Again” van Merle Haggard uit 1968. Net als Roy Orbison beschikte Del Shannon over een heel speciale stem die perfect geschikt is voor het zingen van emo-ballads zoals we hier op “The Dublin Sessions” krijgen aangeboden. Voor luisteraars met een oor voor nostalgie naar de seventiesmuziek is dit album eigenlijk zonder meer een ‘must have’ voor de platencollectie.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Rock Beat Records

video