YURI HONING ACOUSTIC QUARTET - GOLDBRUN

De twee laatste albums van Yuri Honing’s Acoustic Quartet werden goed ontvangen en overladen door gunstige kritieken ( ook door mij), moeilijk dus om dat te evenaren laat staan te overtreffen. Maar Yuri is daar wonderwel in geslaagd in de vaste bezetting met Wolfert Brederode op piano, Gulli Gudmundsson op bas , Joost Lijbaart op drums, en natuurlijk Yuri op tenorsax. Na hun eerste succesvolle optreden op het North Sea Jazz Festival zijn ze acht jaar later nog steeds samen en is het spelpeil en de onderlinge cohesie gerijpt als goede wijn. In de jazz van Yuri speelt pop- en vooral op de laatste twee cd’s klassieke muziek een grote rol, de naam “Goldbrun” is puur verzonnen, maar het geeft toch wel aanleiding tot een gedachten sprong naar een componist als Richard Wagner (1813-1883) en diens leerling Richard Strauss (1864-1949) “Die vier letste lieder” van deze laatste vormden de inspiratie voor Yuri, temeer daar drie ervan zijn gebaseerd op het werk van Herman Hesse een andere favoriet van Yuri. Dit zou zijn Europese antwoord moeten zijn op het meesterwerk “A Love Supreme” van John Coltrane.

De liefde voor Klassieke muziek, geschiedenis en kunst maken allen deel uit van Honing’s referentiekader. Stond het vorige album “Desire” in het teken van de barok muziek, dan is “Goldbrun” nu een eerbetoon aan de romantiek, Yuri maakt zich zorgen over de situatie in de wereld en in het bijzonder die in Europa, dit continent was ooit het culturele middelpunt met een belangrijke rol voor het Duitstalige gedeelte met een grote rijkdom aan schrijvers en componisten, daaraan refereert ook dit album “Goldbrun”. Het bevat 7 Goldbrun composities, simpelweg genummerd 1 tot en met 7, ergens las ik “de melancholie vloeit uit de luidsprekers”, een vrij treffende vergelijking die ik niet kan verbeteren. Het overlijden van Honing’s vader heeft er misschien mede toe bijgedragen dat er hier en daar een donkerte opduikt in de muziek. Zoals steeds vaker in zijn oeuvre is er hier weer sprake van die typerende weekmoedige en beklemmende toon in Yuri’s saxofoonspel, het beklijft en laat je niet meer los.

“Goldbrun” is een onderdeel van de Europa tentoonstelling in museum De Fundatie volgend jaar, waar Yuri samen met zijn vriendin, kunstenares Mariecke van der Linden, een installatie exposeert in combinatie met muziek. Mariecke was ook verantwoordelijk voor de prachtige vormgeving van het album. Yuri (1965) werkte samen met jazzgrootheden als Pat Metheny, Kurt Rosenwinkel, Gary Peacock en Charlie Haden en in 2012 ontving hij de VPRO/Boy Edgar prijs, de meest prestigieuze jazzprijs van Nederland. Zijn vorige cd “Desire” won de Edison award, het is dan ook niet overdreven om vast te stellen dat Yuri Honing een rijzende ster is aan het wereldwijde jazz firmament. Het meesterwerk “Goldbrun“ behoeft geen nadere aanprijzing, dit hoort thuis in de platenkast van iedere rechtgeaarde muziekliefhebber.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.

video