WOLFGANG HAFFNER - KIND OF SPAIN

 

Slagwerker Wolfgang Haffner (Duitsland, 1965) weet telkens weer een ander facet in het brede spectrum van de jazz te belichten. Zo was hij al in de weer met funk en in 2015 met de jaren ’50 cool jazz en nu anno 2017 volgt er een uitstapje richting het Iberisch schiereiland. Het vorige album kreeg de terechte benaming “Kind of Cool” gezien de uitstapjes richting cool jazz en bop, deze nieuwe schijf kreeg de titel “Kind of Spain”, waarschijnlijk zijn beiden een vingerwijzing naar “Kind of blue”, het meesterwerk van Miles Davis. Er is hier sprake van een huwelijk tussen een 500 jaar oude culturele erfenis en de “blue notes” van de jazz, flamenco en folklore ontmoeten de creaties van Wolfgang Haffner en zijn mede musici. Bassist Lars Danielsson, een gelouterd muzikant met een respectabel oeuvre op zijn naam is een vaste partner van Haffner, hun samenwerking dateert van jaren her. Jan Lundgren (pno), Christopher Dell (vibrafoon) en Sebastian Studnitzky (tpt) speelden ook al op het vorige album, nieuwkomer en jongste bandlid is gitarist Daniel Stelter.

Het bekendste nummer hier is “Concierto de Aranjuez” van Joaquín Rodrigo maar natuurlijk beroemd geworden door de uitvoering van Miles Davis op zijn lp “Sketches of Spain” uit 1960. “That melody is so strong that the softer you play it, the stronger it gets” aldus Miles en zo gebeurt het hier ook in de handen van guitarist Daniel Stelter die met zijn aandachtige en gevoelvolle uitvoering dicht tegen de versie van Miles aanschuurt. “Ruimte in muziek is essentieel voor mij” zegt Haffner “Slechts een paar noten, gespeeld in ballad tempo, dat spreekt me enorm aan “. Er wordt dan ook geen noot teveel gespeeld op dit album, waarbij de drums nimmer teveel op de voorgrond treden. Sterke melodieën en mooie harmonieën daar draait het vooral om in de visie van Haffner. Zowel het nummer “Tàpies” als “Salinas” getuigen hiervan, beiden zijn gecomponeerd op Ibiza, Haffner’s nieuwe woonstek.

Het traditionele 16e eeuwse Andalusische werk ” El Vito” en het opwindende “Pasodble” gecomponeerd door Danielsson zijn twee uiterst aanstekelijke nummers die uitnodigen tot een dansje. Dell en Lundgren zijn hier vertegenwoordigd met sterke solo’s. Van het werk dat niet door een van de leden van het sextet of door het collectief is geschreven dient nog vermeld te worden “Children of Sanchez” van Chuck Mangione, “Tres notas para decir te quiero” van Vicente Amigo,”Spain” van Chick Corea en “Recuerdos de la Alhambra” en “Capricho Arabe” beide van Francisco Tàrrega. Spaanse muziek gespeeld door Duitse en Zweedse muzikanten, wie had gedacht dat mediterrane passie en emotionele gevoeligheid ook kan bestaan in Noord- Europa, het antwoord luidt: iedereen die Wolfgang Haffner kent.

Een heerlijke cd met een introverte en warme sfeer die je onwillekeurig doet verplaatsen naar een zwoele zomeravond op een dakterras in Granada bijvoorbeeld, met een heerlijk glas Rioja bij de hand.

Jan van Leersum.

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
distr. : New Arts Int

video