TIA – LIL’ BIRD

 

“ Il s’agit d’un album assez épuré, qui respire le blues.
Je me suis servie de toutes mes expériences.
On y retrouve à la fois du blues mystique,
roots ou de la Nouvelle-Orléans... “

De Franse gitariste / singer-songwriter Tia Gouttebel werd ontdekt door Larry Garner, die haar meerdere keren als gaste uitnodigde wanneer hij in Europa tourde tussen 1999 en 2001. Tia vormde haar eigen band Tia  & The Patient Wolves in 2002, met wie ze o.a. te zien was tijdens het Cahors Blues Festival (2006), het Kwadendamme Festival (2009), Blues in Bloom (2011) en het Cognac Blues Passions (2013). In oktober 2016 was ze in de MOD in Hasselt op uitnodiging van move2blues, waar ze het nieuwe bluesseizoen opende. In Hasselt waren Tia’s “Lijdzame Wolven” Glomeau Marc (drums) en Cokelaere Laurent (bas). 

“ All of them said how amazed they were by the talent and genuiness of the ‘young Frenchie’… ”

Tijdens haar bezoek aan de US (Florida, Memphis, Los Angeles, Austin, Mississippi, New Orleans) stond ze op het podium samen met bassist Leroy Hodges (Al Green), gitarist Kirk Fletcher, drummer James Gadson (Bill Withers), Lynwood Slim en Johnny Moeller (The Fabulous Thunderbirds). Tia werkt ook aan andere projecten als Hypnotic Wheels (waar ze een trio vormt met Marc Glomeau & Gilles Chabenat).

Tia debuteerde in 2008 met het album ‘Foggy Head Warm Heart’ (een album met vooral blues klassiekers), bracht in 2011 ‘Travellin’ With My Guitar’ uit (een album met vooral eigen materiaal) en dit jaar de EP ‘Tia’ en het studio album ‘Lil’ Bird’. Met Manu Borghi (keys), Laurent Cokelaere (bas), Francis Arnaud (drums), Marc Glomeau (percussie, clavinet) & Ibou Sow (dwarsfluit) was Tia in 2016 bij Pierre Bianchi in La Ferme de la Bretèche voor de opnames van de tien tracks. Drie zijn originele composities en twee schreef ze samen met haar partner Marc Glomeau. Twee nummers (”Black Coal” en ”No friend, No Love”) zijn geschreven door de talentvolle songwriter Don Cavelli en op Jesie Mae Hemphill’s “Lord, Help the Poor and Needy” is de Senegalees Ibou Sow op fluit te horen. Het nieuwe album bracht Tia uit onder haar eigen (voor)naam. “Lil’ Bird”, de titelsong van het album, is een eerbetoon aan een Amerikaanse beeldende kunstenares die haar zicht verloor als gevolg van een ziekte.

De nummers op ‘Lil’ Bird’ vinden hun inspiratie in de donkere bayous van de  Mississippi. Dit wordt al meteen al duidelijk in de opener ”Mississippi Scream”.  ”Dancin’ With the Devil” is ook een eigen compositie. Het is een ritmische voodoo dans die de geesten oproept. Met ”Cracker Jack” verandert de sfeer en bepalen Glomeau’s percussie en Borghi’s keys de ritmes en grooves. Ook aan het daarna volgende ”Serial Cooker” schreef Glomeau mee. In het rustige nummer vallen vooral Tia’s zang en akoestische gitaar op. ”Sweet Lotus Blossom” is een zwoel Latino getint dansnummer van Arthur Johnston & Sam Coslow. Afsluiten doet Tia met Long John Hunter’s ”El Paso Rock”. Het is ook een samba nummer dat zweeft op de percussie en de nog zwoelere ritmes.

Ook op ‘Lil’ Bird’ valt Tia (Gouttebel) op door haar originele composities en haar eigen stijl van zingen en gitaar spelen. Tia verloor haar (blues) hart aan de Mississippi en dat laat ze hier duidelijk horen.

Om haar album te promoten tourt Tia met Manu Borghi (keys), Xavier Nikqi (staande bas) en Marc Glomeau (drums). Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de artiest/band!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Mississippi Scream” – 02.”Lil’ Bird” – 03.”Black Coal” [Don Cavalli/A*éditions] – 04.”Dancin’ With the Devil” – 05.”Lord, Help the Poor and Needy” [Jessie Mae Hemphill] – 06.”Cracker Jack” [TC & Marc Glomeau] – 07.”Serial Cooker” [TC & Marc Glomeau] – 08.”No friend, No Love” [Don Cavalli/A*Rag éditions] – 09.”Sweet Lotus Blossom” [Arthur Johnston / Sam Coslow] – 10.”El Paso Rock” [Long John Hunter] – Music/Lyrics by Tia Gouttebel and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Chantilly Negra

Album Line-up:
Tia Gouttebel: vocals, guitar
Manu Borghi: keys
Laurent Cokelaere: bass
Francis Arnaud: drums
Marc Glomeau: percussion, clavinet, b-vocs
Ibou Sow: peul flute

Discography TIA (& the PATIENT WOLVES*):
Lil’ Bird [2017] | Tia (EP) [2017] | Travellin’ With My Guitar* [2011] | Foggy Head Warm Heart* [2008]

Artiest info
Website  
 

Label: no label

video