CASEY JAMES – STRIP IT DOWN

 

“ Further American Idol finalist Casey James returns to his Texas Blues roots in latest album ‘Strip It Down’…“

Van Casey James beweert men, dat hij kon zingen voor hij kon praten. Casey groeide op in Cool in het Noorden van Texas in een muzikale familie, met een gitaar in zijn handen. Hij debuteerde in 2012 bij Sony Music Nashville met een titelloos album.

Na traditionele country muziek, ontdekte hij klassieke rockers als Lynyrd Skynyrd en Bob Seger en nog later Stevie Ray Vaughn en de blues van de Mississippi Delta. Wanner Casey zeventien is begint hij met zijn broer B.C. de Casey James Band. Nadat hij herstelt van een motorongeval, is de drang om opnieuw gitaar te spelen en te gaan optreden Sessies in lokale clubs maakten van Casey een beter muzikant en het schrijven van eigen nummers en het opnemen van een EP waren de volgende stappen.

In 2009 nam Casey, op aandringen van zijn moeder, deel aan de negende editie van American Idol. James eindigde dat seizoen als derde. In 2010 tekende James bij Sony Music Nashville en in 2012 brengt hij met producer Chris Lindsey (en James als co-producer) met succes zijn debuut album uit.

“ All I want to do is play music. Stripping it back to just me making a record of music thet I love was a huge stepping stone in my life… “

‘Strip It Down’ is Casey James’ tweede studio album. Drummer Tom Hambridge werkte met James samen als producer (ZZ Top, Susan Tedeschi, Buddy Guy, Johnny Winter…) / co-songwriter en de legendarische Delbert McClinton zingt met hem in “Bulletproof” een duet op het album. Verder zijn ook Pat Buchanan en Rob McNelley op gitaar, Tommy McDonald op bas en Kevin McKendree keyboards op dit album te horen. Naast bovenstaande musici vervolledigt singer-songwriter Bonnie Bishop als fantastische tweede stem op “Stupid Crazy”  de album line-up .

Met ‘Strip It Down’ keert James terug naar de blues en de roots. Dertien tracks zijn originele songs of songs waaraan hij mee schreef, met als extra een cover van de hit van Little Willie John uit 1956 “Need Your Love So Bad”, die iedereen wel kent in de versie van Peter Green’s Fleetwood Mac (‘Shrine ’69 [1999]). ”All I Need”, de opener, is een blues rocker die invloeden van Tab Benoit, Doyle Bramhall II en Freddie King laat vermoeden. In ”Bulletproof” horen we het reeds aangehaalde duet met Grammy winnaar Delbert McClinton en in ”Hard Times, Heartaches & Scars” en/of ”I Got To Go” bewijst James dat zijn gitaarspel OK is en zijn stem uitstekend, rauw en ruw. Met ”Different King Of Love” krijg je een portie ouderwetse R&B en in het rockende ”Makin’ Up” is het genieten geblazen van de honky tonk piano van Kevin McKendree. ”Stupid Crazy” is country swing met Bonnie Bishop en de afsluiter ”Fight You For the Blues”, een onvervalste blues met Ron McNelly op slide gitaar.

Met ‘Strip It Down’ is Casey James erin geslaagd om zich zelf terug te vinden in zijn Texas’ Blues roots en de poespas die hij als American Idol aangeboden kreeg, van zich af te schudden. James weet zijn hart en passie met de luisteraars te delen. ‘Strip It Down’ is een erg gevarieerd album, waarin James’ stem en gitaar én blues de belangrijkste rollen kregen. 

Wij blijven Casey James opvolgen, want zo iemand willen we zeker wel eens live zien. Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de artiest!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”All I Need”* [& Terry McBride] – 02.”Bulletproof” Duet with Delbert McClinton [& Delbert McClinton, Al Anderson] – 03.”Hard Times, Heartaches & Scars”* – 04.”Hurt Me More” – 05.”I Got To Go” – 06.”Messin’ Around” [& Adam Searan] – 07.”Strip It All Down” [& Adam Searan, Jon D’Agostino] – 08.”Need Your Love So Bad” [Mertis JR John, William Edward John] – 09.”Different King Of Love” [& Stevie Pasch, Jonathan Edwards] – 10.”Supernatural” – 11.”Killin’ Myself”* – 12.”Makin’ Up” [& Brice Long] – 13.”Stupid Crazy” Feat. Bonnie Bishop – 14.”Fight You For the Blues” – Music/Lyrics by Casey James & Tom Hambridge* and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Tom Hambridge

Album Line-up:
Casey James: vocals, lead & rhythm guitar
Delbert McClinton: vocals (2), b-vocs (12), handclaps (12)
Rhythm guitar : Ron McNelly (1,8) – slide guitar (14) / Pat Buchanan (2,4-7,12-13)
Kevin McKendree: Wurlitzer (1,3,7,11,13-14), piano (2,4-6,12), B3 organ (3,5,7-9,11,14)
Tommy MacDonald: bass
Tom Hambridge: drums, b-vocs (1,12), percussion (10), tambourine (10), handclaps (12)
Muscle Shoals Horns (3,6,9-10)
Wendy Moten: b-vocs (6,9-10)

Discography CASEY JAMES:
Strip It Down [2017] | Casey James [2012] 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Casey James

video