JIM WHITE – WAFFLES, TRIANGLES & JESUS

Op zijn website geeft de Amerikaanse songschrijver en zanger-gitarist Jim White uit New York City zijn visitekaartje af waarop hij vermeldt wat hij eigenlijk allemaal in het leven doet: “Singer-songwriter, author, fine art photographer, crackpot philosopher, folk artist, record producer, film maker and dad”. Nu blijkt bij wat intensiever onderzoek dat hij ook nog eens heel goed is in al die taken.

Hier gaan we ons vandaag echter concentreren op zijn activiteiten als muzikant. De 60-jarige Michael Davis Pratt, zoals Jim White in het echt heet, schrijft en zingt folksongs, alt.country- en Americana-nummers. Nadat hij door ‘Talking Heads’-frontman David Byrne was ontdekt, lanceerde hij in 1997 zijn eerste liedjes op het succesvolle debuutalbum “Wrong-Eyed Jesus (The Mysterious Tale Of How I Shouted)” waarop folkzangeres Victoria Williams meezong op het liedje “Angel-Land”.

Sindsdien volgden er om de 3 à 4 jaar steeds nieuwe platen, soms met één of ander gastoptreden, o.a. van elektronicatrio ‘Morcheeba’, zangeres Aimee Mann, jazzgitarist Bill Frizell en popgroep ‘Barenaked Ladies’. Nu was het echter al vijf jaar geleden dat zijn laatste plaat “Where It Hits You” op de markt verscheen, maar daar zal op 10 november 2017 verandering in komen, want dat is de officiële releasedatum voor zijn zesde studioalbum “Waffles, Triangles & Jesus” dat dus net 20 jaar na zijn debuutplaat volgt.

Het elf nieuwe nummers bevattende plaatje zal door Jim White gepromoot gaan worden door middel van een uitgebreide tournee doorheen België en Nederland in de periode tussen 28 november en 10 december (zie agenda onderaan deze recensie). Tijdens die live optredens vermengt hij het brengen van zijn liedjes met het vertellen van anekdotes, interactieve discussies met het aanwezige publiek en leuke humoristische kwinkslagen.

Op dit album “Waffles, Triangles & Jesus” zijn geen van deze drie thema’s terug te vinden in de elf songs die op het schijfje terecht zijn gekomen. We krijgen wel een aantal vrij experimenteel klinkende tracks die afgewisseld worden met een paar geweldig mooie liedjes, meestal in het alt.country-genre gepresenteerd door Jim White. De muzikale gasten die voor de opname van deze plaat in de studio kwamen opdagen, zijn z’n oude makkers van ‘Hog-eyed Man’ uit Athens, Georgia die hier als begeleidingsgroep optreden, naast het rootsrockduo ‘Dead Rock West’ uit Los Angeles en de wat excentrieke Britse garagerockzangeres Holly Golightly.

De eerste single uit dit nieuwe album is het nummer “Far Beyond The Spoken World” dat via bijgaande video te beluisteren is en waarop Holly Golightly meezingt. Andere aanbevelenswaardige tracks zijn hillbilly-song “Playing Guitars”, het bijna zeven minuten durende Americana-epos “Silver Threads”, countryrocker “Reason To Cry” en “Here I Am”. Het blijft voor ons altijd leuk om iets nieuws van Jim White te mogen verwelkomen en dit album “Waffles, Triangles & Jesus” is zeker zoiets leuks.

(valsam)

28 november 2017: Kloveniersdoelen, Middelburg, NL
29 november 2017: Brouwcafé Kareltje, Heusden Gem Asten, NL
1 december 2017: GC De Wildeman, Neerpelt, BE
2 december 2017: De Studio, Antwerpen, BE
3 december 2017: Tivoli, Vredenburg, Utrecht, NL
4 december 2017: Paradiso, Amsterdam, NL
6 december 2017: Luxor Live, Arnhem, NL
7 december 2017: Den Egger, Scherpenheuvel, BE
8 december 2017: 4AD, Diksmuide, BE
9 december 2017: Muziekpodium Bakkeveen De Slotplaats, Bakkeveen, NL
10 december 2017: Theater Walhalla, Rotterdam, NL
Artiest info
Website  
 

Label: Loose Music

video