WARHAUS – WARHAUS

Maarten Devoldere begon samen met Jinte Deprez als één van de twee frontmannen bij de Belgische indie rockformatie ‘Balthazar’. In 2016 probeerde hij het als soloartiest met een single “The Good Lie” die hij samen componeerde met zijn vriendin Sylvie Kreusch, de zangeres van de formatie ‘Soldier’s Heart’. Dat viel allemaal zo sterk mee dat besloten werd om songs te gaan schrijven die tot een volwaardig soloalbum zouden leiden.

“We Fucked A Flame Into Being” van ‘Warhaus’ verscheen in de herfst van vorig jaar en bezorgde de band vele optredens in België en daarbuiten. Live zorgen Maarten Devoldere en Sylvie Kreusch voor het vocale werk, terwijl Jasper Maekelberg op gitaar en Michiel Balcaen op drums voor de bijhorende instrumentatie zorgen.

Die debuutplaat was een groot succes en het inspireerde Maarten Devoldere al gauw tot het schrijven van nieuwe songs voor een tweede album dat nu titelloos als “Warhaus” wordt uitgebracht. Kwalitatief hoeft deze tweede plaat zeker niet onder te doen voor “We Fucked A Flame Into Being”. Het universele thema van de liefde vormt net als bij de debuutplaat ook hier weer het belangrijkste onderwerp van de tien songs op dit album.

Opener “Mad World” (zie video) is de eerste single die uit “Warhaus” wordt gelanceerd. Maarten Devoldere is een songschrijver ‘pur sang’ die opkijkt naar muzikale voorbeelden als Serge Gainsbourg en Leonard Cohen. Aangezien beide heren spijtig genoeg ondertussen al een tijdje van deze aardbol zijn verdwenen, is het aan jonge artiesten om de singer-songwriter-fakkel van deze twee legendes over te nemen.

Songs op “Warhaus” die hiervoor moeten zorgen zijn “Love’s A Stranger”, het Coheneske fluisterliedje “Well Well” en het samen met Sylvie Kreusch op sexy wijze gezongen nummer “Dangerous”, hun ‘Serge Gainsbourg & Jane Birkin’-eerbetoon. Voor ons is het absolute hoogtepunt van deze plaat echter de intimistische ballad “Everybody” die erg mooi georkestreerd werd met hemels klinkende strijkers en harmonieuze samenzang. Maar snel als nieuwe single en tophit lanceren, zou ik durven te zeggen. En daarna bij voorkeur hetzelfde scenario voor het al even knappe “No Such High”.

Leonard Cohen-herinneringen duiken dan weer torenhoog op bij de ode van Maarten Devoldere aan zijn geliefde in het naar haar vernoemde liefdesliedje “Kreusch”. De veel te vroeg opduikende slotsong van dit album heet “Fall In Love With Me” en dat is voor echte muziekliefhebbers geen al te moeilijke opdracht om voor ‘Warhaus’ en de liedjes op deze gelijknamige plaat te vallen.

(valsam)

9 november 2017: Paradiso Noord, Amsterdam, NL
10 november 2017: VERA, Groningen, NL
11 november 2017: De Roma, Antwerpen, BE
16 november 2017: Vooruit, Gent, BE
17 november 2017: Annabel, Rotterdam, NL
18 november 2017: Tivoli Vredenburg, Utrecht, NL


Artiest info
Website  
 

Label: [PIAS]

video