THE CLIENTELE – MUSIC FOR THE AGE OF MIRACLES

Er weerklinkt altijd wel iets mysterieus, dromerigs en lichtjes psychedelisch in de muziek van de Londense formatie ‘The Clientele’, het trio rond zanger-gitarist Alasdair MacLean, bassist James Hornsey en drummer Mark Keen. De in 1991 geformeerde groep leek wel van de aardbol verdwenen na de release van hun ep “Minotaur”, nu alweer zeven jaar geleden en toen volgend op hun laatste studioplaat “Bonfires On The Heath” die in oktober 2009 op de markt kwam.

Maar ‘The Clientele’ is terug en hoe. Nadat Alasdair MacLean een uitstapje had gemaakt naar het muzikale project ‘Amor De Días’ dat hij samen opstartte met Lupe Núñez-Fernándes en waaruit twee albums waren ontsproten, stortte hij zich terug op het componeren van nieuwe nummers voor zijn oorspronkelijke band ‘The Clientele’. Het resulteerde in twaalf tracks die nu op hun zevende studioalbum “Music For The Age Of Miracles” zijn beland.

De aanleiding tot dit nieuwe album lag in een ontmoeting tussen Alasdair MacLean en Anthony Harmer, een oude vriend waarmee hij jarenlang geen contact meer had gehad. Tijdens dat weerzien vertelde Harmer hem dat hij zich had toegelegd op het bestuderen van een instrument dat ‘santoor’ heet, een Iraanse versie van een dulcimer of citer. MacLean vroeg Harmer om mee te spelen op de liedjes die op het nieuwe album van ‘The Clientele’ te horen zijn en zo geschiedde.

De toevoeging van het fijne oosterse geluid van die ‘santoor’ is een verrijking voor de nummers van deze band, vooral omdat ‘The Clientele’ op hun albums tot op heden enkel gebruik hadden gemaakt van de conventionele instrumenten gitaar, bas en drums. Vooral de nummers “Falling Asleep” en “Everything You See Tonight Is Different From Itself” laten dit Perzische instrument het best tot uiting komen.

Ook de nieuwe single “Everyone You Meet” (zie video) is een mooi georkestreerde song met veel blazers- en strijkersklanken en met potentieel om tot een radiohit uit te groeien. De albumtiteltrack “The Age Of Miracles” aan het einde van deze cd is misschien wel het mooiste nummer met zijn nostalgische reflecties op het verleden en het ouder worden. Maar ook het melancholisch klinkende “Constellations Echo Lanes” en “Lunar Days” of de intimistische openingstrack “The Neighbour” zullen hier in de toekomst nog wel vaker door de speakers van de stereo-installatie weerklinken.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
distr.: Sonic RendezVous

video