MAGNUS LINDGREN - STOCKHOLM UNDERGROUND

Dit album van de Zweedse jazzfluitist Magnus Lindgren is een eerbetoon aan Herbie Mann en wel in het bijzonder aan diens lp “Memphis Underground” uit 1969. Een baanbrekend album in commercieel opzicht, scoorde hoog in zowel jazz- als soullijsten en ook in de pop. Het bevatte soulnummers als Hold on, I’m coming (Sam & Dave), New Orleans (Gary U.S. Bonds) en Chain of Fools. Dit laatste nummer staat ook op deze cd, natuurlijk bekend door Aretha Franklin, maar geschreven door de onderschatte zanger/schrijver Don Covay die een grote invloed had op het repertoire van de Stones.

Het idee voor deze cd is afkomstig van producer/labeleigenaar Sigi Loch. Lindgren maakte jarenlang deel uit van de fameuze Nils Landgren Funk Unit, de oude ritmesectie van deze groep is hier ook vertegenwoordigd : Henrik Larson (gtr), Lars Larry Danielson (el. Bs) en Per Lindvall (drs). Nils Landgren is zelf ook te horen op trombone, Till Brönner op trompet, Daniel Karlsson op de Fender Rhodes, Ida Sands is vocaal aanwezig in haar nummer “Brutal Truth” en zij geeft een sterke bluesy uitvoering van “Chain of Fools”, bluesman Eric Bibb(vcl, gtr) is te horen in het funky openingsnummer “Fluting”van Lindgren en in zijn eigen nummer “Good Stuff”. Heel verrassend is de instrumentale versie van het bekende “A whiter shade of pale” van Gary Brooker en Keith Reid met de trombone van Landgren en de fluit van Lindgren in de hoofdrol, super.

”Good Stuff” is een heerlijke shuffle blues, schitterend vertolkt door Bibb en Lindgren, een nummer waar je geen genoeg van krijgt. In “Message from Kaknäs” een soort van boogaloo ritme is er een hoofdrol weggelegd voor trompettist Till Brönner. “Theme for Laura”, evenals de meeste andere stukken geschreven door Lindgren, is een bijna sensuele ballad met sterk gitaarspel van Henrik Janson. “Brutal Truth” van en met Ida Sand is pure blues met Lindgren op de Roland Kirk toer, wat een ontdekking deze Ida Sand, een roodharige Zweedse met een zwarte bluesstem. “Mr. Mann” is natuurlijk gewijd aan Herbie Mann, het balanceert tussen jazz en R & B, alweer een fraaie compositie van Lindgren. “SuperBoogie”, een nummer van Lindgren en Janson, is exact dat wat de titel aangeeft, hier kun je niet stil bij blijven zitten, voetjes van de vloer!

Titelnummer “Stockholm Underground” sluit het album op waardige wijze af, een up-tempo soulriff met superieur fluitspel van Lindgren die hier veel wegheeft van Roland Kirk en mijns inziens qua sound en techniek Herbie Mann in de schaduw zet. Volop genieten geblazen deze cd, geen etiket op te plakken, geen pure jazz veeleer ouderwetse R & B met veel afwisseling en twee topvocalisten, kortom een absolute aanrader!

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : New Arts Int.

video