ROBBIE CAVANAGH – TO LEAVE / TO BE LEFT

‘Zelf vertrekken of zelf achtergelaten worden’: dat is letterlijke vertaling van de titel van het nieuwe album “To Leave / To Be Left” van de Britse folk- en countryzanger Robbie Cavanagh uit Manchester. Dat het in de elf nummers op die plaat dus vooral over emoties, pijn en verdriet gaat, hoeft dus niet echt te worden verduidelijkt. Dat alle aspecten van de liefde daarbij aan bod komen is eveneens een zekerheid.

De songs die Robbie Cavanagh componeert en met zijn ontroerende stem zingt, vertonen stuk voor stuk een ontwapenende eerlijkheid en leggen zijn passie bloot voor het schrijven van een songtekst die de luisteraar in het diepst van zijn hart weet te raken. “To Leave / To Be Left” is de tweede plaat van Robbie Cavanagh en volgt dus op zijn debuutalbum “The State Of Maine” uit 2014. Enkele van de moderne liedjes op deze cd zijn potentiële kandidaten voor de Britse hitlijsten. Naast het feit dat deze muzikant ons regelmatig doet denken aan iemand als Ed Sheeran, wat de uitbouw van zijn carrière allicht ook wel ten goede zal komen.

Luister zelf op bijgaande video maar eens naar het liedje “Godsend” dat als eerste single uit dit album werd getrokken. Met de openingstrack “Get Out Alive” hebben we ook al meteen het meest optimistische en meest ritmische nummer van deze plaat gehad, want daarna gaat het alsmaar meer in de richting van emoties en hartenpijn.

De meest illustratieve liedjes zijn de sfeervolle ballads “Love Comes Quickly” en “Sleep Now”, het emotionele “Still Talkin’”, onze absolute favoriete song met schitterend werk op Hammondorgel, het in duizend stukjes gebroken hart in het schitterende, ingetogen gebrachte “Let You Down”, onze absolute tweede favoriete song en afsluiter “He’s Alone”, onze absolute derde favoriete song (het begint wat ambetant te worden, dat besef ik best).

“Reverence” en “Scars” zijn wat meer ritmische folkliedjes die toch nog altijd een zekere vorm van ‘tristesse’ uitstralen en met de soulstijl die Robbie Cavanagh hanteert bij de song “Fool” toont hij aan dat hij van meerdere muzikale markten thuis is. Een wat mindere song op deze plaat aanduiden lijkt ons niet mogelijk, dus kunnen we hier maar beter besluiten met het warm aanbevelen van “To Leave / To Be Left”, het tweede album van dit nog door velen te ontdekken Britse talent Robbie Cavanagh.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: At The Helm Records

video