RADIO.STRING.QUARTET - IN BETWEEN SILENCE

Voor zijn zesde cd, gekoppeld aan de intrede van de Nederlandse celliste Sophie Abraham en de overstap naar het JazzLand-label van Bugge Wesseltoft, kortte dit strijkkwartet zijn naam in: wat vroeger “Radio String Quartet Vienna” was, heet nu gewoon “radio.string.quartet”, met puntjes tussen de woorden, maar zonder “Vienna”, hoewel die Oostenrijkse stad nog altijd de thuisbasis blijft voor de muziekanten. Dat zijn, naast de al genoemde Sophie Abraham, de Oostenrijkse violisten Bernie Mallinger en Ingmar Jenner en altvioliste-van-Taiwanese-komaf Cynthia Liao.

Hun vorige platen en concerten bezorgden hun al een behoorlijke naam in middens van mensen, die houden van grensoverschrijdend werken, waarbij zowel uit jazz als klassiek geput wordt, maar ook folk, rock, pop en elektronische muziek als inspiratie dienen en voor de nieuwe plaat voegen ze voor het eerst ook hun stemmen als instrumenten toe.

De plaat, geproduceerd door het viertal zelf met de hulp van de grote Bugge Wesseltoft -die trouwens op “Breathe” wat toetsenwerk aanlevert, bevat twaalf eigen composities van het viertal zelf en de term “composities” is niet zomaar lukraak gekozen: dit is een heel filmische plaat geworden, waarbij beoogd wordt de chaos van Het Leven zelf in muziek om te zetten: live in de studio opgenomen, met her en der toevoegingen van het laatste moment en heel sporadisch voorzien van zelfgemaakte samples of overdubs.

Dat levert een klein uur lang erg fraaie muziek op, die inderdaad zonder respect voor de traditionele grenzen: muziek is overal en alles is muziek. Soms, zoals in “Ardo” overwegen invloeden uit klassiek en/of folk, op andere momenten, zoals in “Echoes”, waarop technopionier Henrik Schwarz een handje kwam toesteken, overweegt dan weer het elektronische facet.

Samengeteld lijkt dit me een “record for all seasons”, zo’n plaatje dat je in veel verschillende omstandigheden kunt beluisteren en dat, ondanks het feit dat er vrolijk over genregrenzen heen gehuppeld wordt, nergens in moeilijkdoenerij of in muzikale herrie vervalt: melodie blijkt erg belangrijk te zijn voor dit boeiende clubje.

Voor zover ik kon nagaan, zijn er niet meteen concerten gepland in onze contreien, maar ik mag hopen dat daar snel verandering in komt: het volstaat, zo denk ik toch, even op zoek te gaan naar het poppy “Book Of Love” om uzelf een indruk te verschaffen van wat dit kwartet kan neerzetten. Of anders kijkt u maar even naar hun “Live @ Flagey”-filmpje op de website: u wordt vast aangegrepen door de muziek en de présence van deze hoogst intrigerende muzikantenverzameling.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Jazzland Records
distr.: PIAS

video