THE EVERYDAY SINNERS – SHAKEDOWN

De Britse alt.countryformatie ‘The Everyday Sinners’ uit Reading is helemaal terug van even weg geweest na de release van hun vorige plaat “Lord Of The Empty Manor” in 2013. Hun terugkeer op het muzikale platform wordt in de verf gezet via het uitbrengen van een splinternieuwe derde plaat die “Shakedown” als titel heeft gekregen. Ze bestaat uit negen nieuwe eigen nummers en een coverversie van “Sixteen Tons”, Merle Travis’ hit uit 1946 die vooral gekend is in de versie van Tennessee Ernie Ford en van onze eigen Louis Neefs.

Frontman van ‘The Everyday Sinners’ is zanger-gitarist Jack Cade, die met bassist Mike Muggeridge en drummer Adam Perry sinds hun oprichting de kern van deze formatie uitmaakt. De nadien tot een zestal uitgegroeide band werd gecompleteerd met zangeres Helen Muggeridge, Ben Cox-Smith op dobro en gitaar en Chris Davies op piano en Hammondorgel. Samen hebben ze zes jaar na debuutalbum “This Fiery Road” met “Shakedown” een prima plaat afgeleverd die eigenlijk alleen maar de te korte duurtijd van 32 minuten als punt van kritiek mag krijgen.

De band vliegt er meteen al stevig in met het rauwe “Same Old Ways”, gevolgd door het catchy “Belly Full A Fire” (zie video). Helen Muggeridge neemt daarna de lead vocals voor haar rekening in de song “Hold On”, een nummer dat net als heel wat andere tracks kenmerken van punk en rootsrock etaleert, zoals ook aanwezig in het rockende “Howlin’ At The Moon”, “Lovin’ Kind” en “The Sun And The Moon”. “Makin’ Up” is het enige echte duet tussen Jack Cade en Helen Muggeridge op deze plaat en ook een nummer waarin de gelijkenis met Johnny Cash en June Carter het best kan opgaan. Slotsong “Roll With Them Punches” is de enige echte countryballad op de plaat en meteen ook onze favoriete track.

In de reeds verschenen recensies van “Shakedown” wordt her en der verwezen naar de vergelijkbare sound van Tom Waits, vermengd met de baritonstem die we vooral kennen van Johnny Cash. Wij zijn het daar niet helemaal mee eens, want wij willen eerder een eigenheid toeschrijven aan de muziek van ‘The Everyday Sinners’, een geluid dat wat ons betreft zeer herkenbaar en ook uniek lijkt te zijn.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: At The Helm Records

video