EUGENE TYLER BAND – YOUNG RANDY

Bij het zien van de groepsnaam ‘Eugene Tyler Band’ verwachtten we een goed uit de kluiten gewassen bende muzikanten te mogen begroeten, maar bij nader inzien gaat het hier over een duo dat zichzelf als muzikale bloedbroeders omschrijft maar geen echte familiale band heeft. Eugene Gardner en Daniel Tyler hebben de handen in elkaar geslagen om songs te componeren en ze op plaat op te nemen. Ze deden dat laatste voor het eerst in 2015 met het titelloze debuutalbum ‘Eugene Tyler Band’, een Americana- en countryplaat.

Hun tweede album heet “Young Randy” en bestaat uit elf nummers die ze samen hebben gecomponeerd, maar met een stijl gerelateerde band als ‘Drive-By Truckers’ of zangers Sturgill Simpson en Jason Isbell als belangrijkste inspiratiebron. Openingstrack “Clock” wordt akoestisch gebracht met enkel een gitaar in de begeleiding, maar in het daaropvolgende “Short Ride” (zie video) komt er wat meer instrumentatie aan te pas. Dat is dan ook de eerste single uit deze tweede plaat van “Eugene Tyler Band’.

In “Even The Dog” worden elementen uit de bluesmuziek geïntegreerd en “Bar & Bottle” gaat over het verdrinken van liefdesverdriet, maar besluit met de vaststelling dat het uiteindelijk toch niet tot troost of tot vergeten zal leiden. “Powder” is dan weer een sterk naar het werk van Sturgill Simpson neigend countryrocknummer. De akoestische gitaar neemt nadien nog een aantal keren de bovenhand in de mooie ballads “Birds”, “Drank” en cd-afsluiter “Training”.

De instrumentatie bij de meeste songs op “Young Randy” wordt tot de absolute essentie beperkt en dat is toch wel het grootste verschil tussen deze tweede plaat en diens voorganger, maar dat hoeft echt niet als een nadeel te worden beschouwd, want de zangkwaliteiten van het duo komen daardoor nog beter tot hun recht.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Cold Folks Home Records

video