MATTEO PASTORINO - SUITE FOR MODIGLIANI

“Matteo Pastorino : a new name of the clarinet”, aldus L.Farné in allaboutjazz 2015. Matteo, geboren op Sardinië in 1989, begon klarinet te spelen op 13-jarige leeftijd, mede door zijn basspelende vader werd de jazz zijn passie. Zijn eerste echte lessen kreeg hij op de Nuoro Jazz workshops geleid door trompettist Paolo Fresu. Hij vervolgt zijn opleiding aan het conservatorium in Parijs, waar hij afstudeert met topcijfers, in 2011 richt hij zijn eigen quartet op en daarna gaat het crescendo en wint hij de ene na de andere prijs. In 2015 verschijnt zijn eerste album “V” , dat gunstig werd ontvangen.

Dit album is een eerbetoon aan de liefde voor Amedeo Modigliani die Matteo al sinds zijn jeugd koestert voor deze schilder. Het is een uitdrukking van zijn indrukken en emoties over het leven en de kunst van Modi; de muziekstukken zijn gebaseerd op sleutelmomenten uit diens leven, zijn creatieve proces en zijn kunstzinnige zoektocht. Pastorino is te horen op klarinet en basklarinet en hij wordt ondersteund door Matthieu Roffé op piano, Damien Varaillon op de staande bas en Jean Baptiste Pinet op slagwerk, speciale gast op 4 nummers is gitarist Gilad Hekselman. “One should consider all great Works of art as one does the Works of nature. First in its aesthetic reality, then outside of the development and mysteries involved in creation, the very thing which excited and moved its creator” , A.Modigliani in een brief aan Oscar Ghiglia.

Het openingsnummer “Anima” verwijst naar de manier waarop Mogigliani gezichten weergeeft, niet realistisch of abstract maar op zoek naar het onderbewuste, het geheim dat instinctief in ieder mens aanwezig is. De muziek is dan ook melancholisch en contemplatief. Pastorino is een met zijn instrument, de klarinet, hetgeen hij eens temeer bewijst in het nummer “Mama”, een eerbetoon aan de primitieve Afrikaanse kunst die Modigliani sterk heeft geïnspireerd. Het melodieuze rondcirkelende spel van Hekselman is hier fraai verweven met de extatische klanken van Matteo’s klarinet.

Zo bevat deze cd negen muzikale juweeltjes gebaseerd op de meesterwerken van de Modigliani, die ook klein zijn afgebeeld in het bijbehorende boekje. Ook zonder alle verwijzingen en verklaringen blijft de muziek zelfstandig geheel overeind, de composities zijn kleine muzikale verhalen die het oor strelen met eenzelfde kracht als die de ogen ondergaan bij het aanschouwen van het werk van Modigliani. Matteo en Gilad heb ik reeds genoemd, maar laat ik ook pianist Matthieu Roffé niet onvermeld, zijn parelende noten geven het nummer “Muse” een extra dimensie. Kortom, deze suite staat garant voor een kleine 50 minuten onbeperkt luistergenot, een welkome vlucht uit het gehaaste leven van elke dag.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.

video