T- BEAR & THE DUKES – TIME IS A HEALER

 

 “ The bear growls again deeply… “

Scandinavië is bekend voor vele dingen, maar ook als muziekland laat men zich daar graag horen. Blues fanaten kennen de Deen Thornbjørn Risager (de frontman van The Black Tornado), maar er is ook de Zweed Torbjörn Solberg (de frontman van The Dukes), die ook veel fans heeft in de blues scene van Noorwegen. Zanger/gitarist Torbjörn “T-Bear” Solberg is actief vanuit het Zweedse Värmland, een stadje dat kort aan de grens met Noorwegen ligt. Zowel in het Deens als in Het Zweeds betekenen “bjørn” en “björn” beide “beer”.

Solberg startte in 2004 in zijn thuisstad Arvika met het septet T-Bear & The Dukes of Rhythm en is dus niet echt een nieuwkomer. In 2012 veranderde hij de line-up van de band van een septet (inclusief blazers) naar een kwartet (inclusief Hammond orgel) én verkortte hij de naam tot T-Bear & the Dukes.

Waar haalt Solberg zijn inspiratie en energie? Waarschijnlijk, neen heel zeker uit liefde voor de blues en zijn grote admiratie van legendes als Albert Collins, Albert & Freddie King, Luther Allison e.a. Eén ding heeft hij zeker met hen zeker gemeen: hij zal nooit een set spelen, met enkel shuffles. Solberg wisselt voortdurend van tempo en beats.

Met The Dukes of Rhythm, de blazers line-up, bracht Solberg twee albums uit: ‘Let The Sweet Talk Flow’ [2006] en ‘Broadway Twist’ [2008]. Solberg (zang, gitaar) startte het T-Bear & the Dukes kwartet met orgelist Paul ”Palle” Wagnberg (keys), die al professioneel muzikant is sinds 1985. Wagnberg speelde ruim twintig jaar in The Real Thing, een Noorse soul/jazz band, die hij in 1992 samen met de jazz saxofonist/componist Sigurd Køhn oprichtte. Jan Lillsäter (bas) werkt al meer dan twintig jaren samen met Solberg en is “ervaringsdeskundige” op elektrische en staande bas. Henrik ”Henke” Berg (drums) is “nieuw” en is gekozen o.w.v. zijn goede beat en zijn groepsspirit.

T-Bear & the Dukes debuteerden in 2013 met ‘Ice Machine’. Voor zijn éérste album schreef hij negen nummers samen met Ingela Karlsson. Vier jaar later is de opvolger ‘Time Is a Healer’ [2017] er.

Op het album staan enkel originele Solberg songs, waarvan hij de teksten samen met Ingela Karlsson, bassist Fredrik Kaudern en drummer Henrik Berg schreef. De opener “Taranto” (opgedragen aan regisseur Quentin Tarantino!) is een instrumental met een Spaans kleurtje, die je (zoals de titel) misschien even op het verkeerde been zet. Daarna volgen negen gezongen nummers en als afsluiter “Spanish Barfly” nog een instrumental.

”Cosmic Ride” is een funky blues nummer dat de “echte” Solberg, waarin hij imponeert met zijn stem en sober, maar degelijk gitaar werk, laat horen. In de rustige titel song ”Time Is a Healer” speelt Emil Solberg Wachenfeldt op Hammond B3 zich onopvallend in de schijnwerpers en, met ”Spirit and Soul” kiest Solberg voor een portie soul. ”Lifeline” knipoogt dan weer naar Robert Cray en het het rustige ”End of Confusion” opent met een aanstekelig repetitief riff. Wat meer twangy rock uit de fifties zit er in ”Shiver and Shake” (let even niet op de schrijffout in de track list) en “Tears On the Run” is nog een shuffle voor het instrumentale Spaanse einde, dat er voor de Dukes lijkt aan te komen..

Torbjörn “T-Bear” Solberg is met zijn Dukes heel goed bezig. Met hun tweede album ‘Time is a Healer’, lekker rauw en heel direct, voldoet hij aan de verwachtingen. Ik schreef het al eerder, maar beaam het nog één keer: “Scandinavië is bekend voor vele dingen, maar ook als muziekland mag het gehoord worden”. Solberg, speel je Blues overal en laat ze de wonden helen!…

“ Torbjörn “T-Bear” Solberg & the Dukes, play your Blues everywhere and let them heal the wounds! ... “
“ Torbjörn “T-Bear” Solberg & the Dukes, spela du Blues överallt och låt dem läka såren!... “

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Taranto” – 02.”Cosmic Ride”* – 03.”Time Is a Healer”* – 04.”The Time Has Come” – 05.”Spirit and Soul”*** – 06.”Lifeline”* – 07.”End of Confusion”** – 08.”Shiver and Shake” – 09.”Magic Spells” – 10.”Tears On the Run”* – 11”Spanish Barfly” – Music by Torbjörn Solberg, Lyrics by Torbjörn & Ingela Karlsson*, Fredrik Kaudern** &  Henrik Berg*** [noted] ℗ 2017 – Produced by xx

Album line-up:
Torbjörn “T-Bear” Solberg: vocals, guitar
Fredrik Kaudern: bass
Emil Solberg Wachenfeldt: Hammond B3, electric piano, Hohner clavine
Henrik “Henke” Berg: drums, percussion

Discography (as a quartet): T-BEAR & THE DUKES:
Time Is A Healer [2017] | Ice Machine [2013]
Discography (as septet): “T-BEAR & THE DUKES of RHYTHM:
Broadway Twist [2008] | Let The Sweet Talk Flow [2006]

Artiest info
Website  
 

video