BABAJACK – DEPARTURE (EP)

 

 “ After a long, fabulous, tortuous, sometimes frustrating, but hugely creative and enriching road, It was a truly sad departure… “

BabaJack was (moet ik nu schrijven!) een Britse roots band rond het duo Becky Tate (zang, percussie) en Trevor Steger (zang, gitaren, harmonica), beiden afkomstig uit Malvern, in de bestuurlijke regio Worcestershire, een graafschap in de Engelse West Midlands. Steger startte zijn muzikale loopbaan begin jaren ’80, in de punk scene. De onomkeerbare klik naar de blues kwam er bij het horen van de Britse blues band Nine Below Zero (Mark Feltman, Gerry McAvoy & Dennis Greaves). Steger kocht de volgende dag een album van Sonny Boy Williamson en een mondharmonica. Tussendoor vertoefde Steger ook nog enkele jaren in Shona / Zimbabwe. Hier wordt zijn oudste zoon Jack geboren en krijgt hij als vader van de lokalen de naam Baba Jack (“de vader van Jack”). Dit wordt later de naam van de band. In 2002 ontmoet hij, via een bevriende muzikant, de zangeres / percussioniste Becky Tate. Dit is het begin van een uitgebreide muzikale en persoonlijke samenwerking. Ze schrijven samen nummers, worden verliefd en krijgen ook samen kinderen (eerder & samen: Jack, Betty, Jo & John). In de eerste jaren van BabaJack werkten ze samen met de klassiek opgeleide bassist / arrangeur / Fransman (die al jaren in de UK woont) Marc Miletitch en brengen ze drie albums uit: ‘The Maker’ [2009], ‘Excercising Demons’ [2010] en ‘Rooster’ [2012]. In 2013 heeft BabaJack een vierde album ‘Running Man’ aan hun discografie toegevoegd De muziek van BabaJack is een amalgaam van blues, roots en folk, gedreven door Afrikaanse percussie en veel passie. In de tour line-up is Tosh Murase bassist en Adam Bertenshaw drummer.

Steger (blijkbaar een niet roker, maar drinker) die ook een timmerman / meubelmaker is, maakt de laatste jaren zijn eigen “winebox” (géén “cigarbox”) gitaren. Hiermee zet hij de traditie van de oude muzikanten verder, die geen geld hadden om een nieuwe gitaar te kopen. Zijn eerste winebox gitaar heette “The Beast” (o.w.v. het geproduceerde geluid). Ondertussen is er ook al de zessnarige “Joanna”, waarin pianotoetsen verwerkt zijn.

Becky is de percussioniste van de band, die buiten de Afrikaanse Djembé en cajón (een handtrommel, oorspronkelijk afkomstig uit Peru), ook een stompbox gebruikt (een eenvoudig percussie instrument dat bestaat uit een kleine houten doos, die onder een voet geplaatst wordt en die geactiveerd wordt door er ritmisch op te tappen of te stampen. Het geproduceerde geluid is vergelijkbaar met het geluid van een bas drum. Met een stompbox heeft de muzikant de mogelijkheid om zichzelf ritmisch te begeleiden / nvdr Red.).

Aan het jaarlijkse Worcestershire (“home”) ‘Upton Blues Festival’ werken Becky en Trevor mee, bij het opzetten van een akoestisch programma, wat ondertussen een belangrijk deel van het festival is geworden.

Het was even opkijken toen we in het begeleidend schrijven van de EP ‘Departure’ lazen dat dit, gezien het vertrek van Trevor Steger (die aan meer aan zijn solo carrière wil gaan werken), hun laatste opnames in de originele line-up was. Gitarist Troy Redfern (hij treedt ook solo op en met zijn eigen band) vervangt hem en was er al bij tijdens hun voorbije zomer tour en op het Upton Blues Festival.

“ ‘DEPARTURE’ is a collection of LAST recordings made with the original line-up and signifies Steger’s departure from the band… “

Vijf tracks telt de EP en op Blind Willie Johnson’s (heel toepasselijke?) ”Nobody’s Fault” na, zijn alle nummers originele Babajack nummers. De opener ”Daddy’s Gone” zou (denk ik) op Trevor kunnen gelinkt worden. Het is een typisch Babajack nummer met de gekende stuwende ritmes en de Afrikaanse invloeden. Met ”800 Miles” verlaat Babajack wat de vetrouwde weg en kiezen ze meer voor het experimentele, waarbij Becky’s zang belangrijk is. ”It’s Your Parade” sluit hier goed op aan en is doorspekt met Steger’s knappe harmonica grooves. Op de afsluiter ”Long Time Dead” horen we nog eenmaal Trevor Steger op zijn vertrouwde winebox gitaar, die hij voortaan solo zal moeten aanslaan…

Er waait en nieuwe wind doorheen Babajack, waarbij gitarist Troy Redfern (hij groeide op in de schaduw van Hergest Ridge, een heuvel op de grens van Herefordshire en Wales, de heuvel waarnaar het album van Mike Oldfield is genoemd) er voluit voor moet gaan. Wij kennen Babajack en weten dat ze deze nieuwe “opportunity” zullen benutten om met Babajack verder te gaan en, om naar nieuwe ideeën te zoeken. Wij kijken uit naar hun nieuwe look! 

“ We know Babajack and know that they will use this "changes" to update Babajack and to search for new “opportunities”.
We are looking forward to their new look!... “

We schreven al een uitgebreid “portret” over BABAJACK, dat nog altijd kan gelezen worden op de vertrouwde Rootstime muziek website. Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de “nieuwe” band!

Eric Schuurmans

Album track list:
01.”Daddy’s Gone” – 02.”800 Miles” – 03.”It’s Your Parade” – 04.”Nobody’s Fault” [Blind Willie Johnson – arr. Babajack] – 05.”Long Time Dead” – Music/Lyrics by Babajack and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by Paul Long

Album (last original) line-up:
Becky Tate: vocals, percussion
Trevor Steger: guitars, rack harmonica, vocals
Adam Bertenshaw: bass
Tosh Murase: drums

Discography BABAJACK:

Departure (EP,5#) [2017] | The Maker [2013] | Rooster [2012] | Exercising Demons [2010] | The Maker [2009]
Discography TROY REDFERN (BAND*):
Dirt Blues Ritual [2017] | Backdoor Hoodoo [2015] | Werewolf Etiquette [2013] | Playing With Fire* [2013]

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Running Rooster Records