WHITNEY ROSE – RULE 62

Whitney Rose is een Amerikaanse countryzangeres met Canadese roots die al een tijdje haar dagen doorbrengt in Austin, Texas waar heel wat van de betere countrymuziek tot stand komt. Deze 31-jarige schoonheid heeft ondertussen al vier albums op haar conto staan en ze wordt gezien als een ontdekking van Raul Malo, de frontman van ‘The Mavericks’, een groep waar ze trouwens regelmatig mee op tournee trekt.

Hij heeft haar laatste platen geproduceerd en hij zingt ook af en toe mee met enkele nummers op haar albums. Zo ook nu weer op “Rule 62”, haar nieuwste plaat met elf nieuwe liedjes en de opvolger voor het begin dit jaar op de pagina’s gerecenseerde ep-tje “South Texas Suite”. Dat minischijfje volgde op haar tweede langspeelplaat “Heartbreaker Of The Year” uit 2015 en het naar haar zelf vernoemde debuutalbum “Whitney Rose” uit 2012. Een klein ‘wist-je-datje’: ‘Rule 62’ is een Engelse uitdrukking om aan te geven dat je jezelf vooral niet al te ernstig hoeft te nemen.

Country- en Americanadeuntjes met een onmiskenbare invloed van Raul Malo sieren het nieuwe in Nashville, Tennessee opgenomen album “Rule 62” dat gevuld werd met afwisselend lekker swingende countryrocknummers en tearjerker-ballads, een stijl waarin we deze sympathieke zangeres het allerliefst aan het werk horen.

Het begint op deze plaat allemaal vrij relaxed met het zachtjes kabbelende “I Don’t Want Half (I Just Want Out)” waarin we ook al meteen harmony vocals van Raul Malo kunnen horen. Het eerste echte ‘moment suprême’ krijgen we in het op bijgaande video te bewonderen liedje “Better To My Baby”, een door liefdesverdriet doordrenkte tranentrekker van formaat. Ook het daarop volgende liefdesliedje “You Never Cross My Mind” roept herinneringen op aan het werk en de emotionele, gebroken klinkende stem van Rosanne Cash of Patsy Cline.

Alle tracks lonen meer dan de moeite om te gaan beluisteren, maar natuurlijk zijn er ook hier weer enkele favoriete liedjes zoals het in een duet met Raul Malo gezongen “You Don’t Scare Me”, de verhalende road song “Trucker’s Funeral” en “Wake Me In Wyoming”, nog zo’n geweldige tearjerker. Whitney Rose selecteerde ook twee songs om te coveren voor dit album, met name het op heerlijke accordeontonen samen met Raul Malo gebrachte “Tied To The Wheel” van Bill Kirchen uit diens gelijknamige album van 2001 en “You’re A Mess”, een liedje van de voor ons totaal onbekende Canadese singer-songwriter Carol MacQuarrie uit Ontario.

Drummer Paul Deakin van ‘The Mavericks’, fiddler Aaron Till van ‘Asleep At The Wheel’ en pianist Jen Gunderman van ‘The Jayhawks’ zijn naast soulmate Raul Malo de bekendste gastmuzikanten bij de opname van deze plaat. Deze Whitney Rose verdient zonder meer wereldberoemdheid en een geweldige platenverkoop. Hoe ze al deze mooie liedjes live brengt, kunt u trouwens in de lente van 2018 een paar keer zelf gaan bekijken tijdens optredens in de Benelux: een absolute aanrader.

(valsam)

 

28 april 2018: Muziekclub N9, Eeklo, BE
31 mei 2018: Tivoli Vredenburg, Utrecht, NL
1 juni 2018: Podium Duycker, Hoofddorp, NL

Artiest info
Website  
 

Label: Six Shooter Records / Thirty Tigers

video