DAVID RAMIREZ – WE’RE NOT GOING ANYWHERE

David Ramirez is een Amerikaans-Mexicaanse singer-songwriter uit Austin, Texas die volgens eigen zeggen erg lijdt onder de negatieve benadering van zijn nieuwe president Trump ten opzichte van immigranten en specifiek ten aanzien van de Mexicanen. Opgegroeid en hard werkend in Texas voelt hij zich niet langer gewenst in de Verenigde Staten en als componist en vertolker van liedjes zit dit onderwerp als vanzelfsprekend ingekapseld in zijn songs.

Met het tien nummers tellende album “We’re Not Going Anywhere” dat in Parsonsfield, Maine werd opgenomen als opvolger van de plaat “Fables” van begin 2016, maakt hij dan ook een duidelijk statement naar zijn president en zijn land in het slotnummer op deze cd: “I’m Not Going Anywhere”. In de openingstrack “Twins” klinkt hij nog cynischer over Amerika via de beginregels ‘where were you when we lost the twins?, where were you when the fear set in?”, een duidelijke sneer naar Trump en de dramatische gebeurtenissen in New York toen de trotse ‘Twin Towers’ op 11 september 2001 door terroristen werden neergehaald en zoveel mensen daarbij het leven lieten.

De haat en de paranoia van de Amerikanen ten opzichte van hun geïmmigreerde landgenoten vormt ook het onderwerp van de songs “People Call Who They Wanna Talk To” en het over rassenhaat handelende “Stone Age”. Maar niet alle songs zijn politiek geïnspireerde protestliedjes, want David Ramirez maakt ook plaats voor ‘feel good’-nummers en voor de liefde in zijn liedjes.

De intrigerende akoestische pianoballad “Time” (zie video) is één van de mooiste liedjes op dit album, naast het hoop uitstralende “Good Heart” en nog zo’n kwetsbare pianoballad in “Eliza Jane”. De eerste single die uit dit album werd getrokken is “Watching From A Distance”, een song over de pijn en het lijden na een scheiding waarbij de herinneringen aan wat ooit zo mooi geweest is, nog vaak scherp voor de geest komen.

Ook het emotionele, hartverscheurende “Telephone Lovers” gaat over uit elkaar gaan en het vernietigende effect op de vergane relatie die ten onder gaat aan de grote afstand die letterlijk en figuurlijk ontstaan is tussen de twee voormalige geliefden. In deze song en ook in het daaropvolgende “Villain” menen we enkele kenmerken te bespeuren van de scheidingsliedjes die Ryan Adams opnam voor zijn meest recente plaat “Prisoner”.

Zonder ook maar ergens even brutaal te worden, weet David Ramirez in zijn songs op “We’re Not Going Anywhere” de vinger op de wonde van Amerika te leggen. Hij promoot verdraagzaamheid en medeleven tussen alle Amerikanen en hij is bereid om daarvoor zelf het voorbeeld te geven. Nu is het woord aan zijn medelandgenoten om samen een betere wereld voor allen te creëren. Knappe plaat!

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Sweetworld / Thirty Tigers

video