HEATHER LYNNE HORTON – DON’T MESS WITH MRS. MURPHY

 


Heather Lynne Horton is een folkrock- en Americana-zangeres die in Hawaii werd geboren, maar als adoptiekind al op zeer jonge leeftijd in Chicago, Illinois is terechtgekomen. Daar kon ze een zorgeloze jeugd doorbrengen en ze kreeg er al snel alle kansen om aan een eigen muzikale carrière te gaan werken.

Ze debuteerde op plaat in 2010 met het album “Postcard Saturdays” waarop ze een serie emotioneel beladen liedjes had verzameld. Naast die solocarrière maakte ze sinds 2013 ook deel ook van het folkrockduo ‘The Westies’ waarmee ze samen met haar man optrad. Voorlopig is die echtgenoot sinds 2009 nog altijd beroemder in de muziekwereld als singer-songwriter, want zijn bekende naam is Michael McDermott en de vader van hun 7-jarige dochter Rain.

Maar Heather bleef ondertussen naarstig verder schrijven aan eigen nummers en die arbeid leidde nu tot een tweede album dat “Don’t Mess With Mrs. Murphy” als titel kreeg en uit tien nieuwe songs en een ‘hidden track’ bestaat, te weten een samen met haar echtgenoot gezongen coverversie van “You’re The One That I Want”, de hit van Olivia Newton-John en John Travolta uit de ‘Grease’-film.

Wie die ‘Mrs. Murphy’ in de albumtitel is, wordt verduidelijkt in het openingsnummer “Murphy’s Law”, een dromerige track waarin we qua instrumentatie Daniel Lanois-achtige sfeermuziek te horen krijgen. Daarna volgt de eerste single uit dit album met de 6 minuten durende song “Wheelchair Man” (zie video) en het alweer heel sfeervolle “Did You Feel That?”, een song die op een melodie van ‘Traveling Wilburys’ gebracht lijkt te worden. Heather Lynne Horton is zelf een grote fan van vrouwelijke singer-songwriters in het country- en folkgenre, zoals daar zijn Emmylou Harris, kd lang, Allison Krauss en Lucinda Williams.

Die referenties zijn ook hier en daar terug te vinden in haar eigen nummers op deze plaat, zoals bij “Save The Rain”, “Flesh And Blood”, “F.U.” (aka “F*** You”) en het mooie 7 minuten durende slotnummer “I Wanna Die In My Sleep” waarin we een schitterende mix van ‘spoken word’ en engelenzang te horen krijgen. Ook de op vocaal vlak opvallende liedjes “Boomerang” en het melodieuze “Coffee Cup” verdienen wat extra aandacht en beluistering en zelfs de sobere, emotionele nummers “Save The Rain” en “Flesh And Blood” mogen hier zeker ook nog wat vaker door de speakers weerklinken.

Ik denk dat het in deze recensie wel duidelijk is geworden dat het album “Don’t Mess With Mrs. Murphy” van Heather Lynne Horton op een zeer positieve beoordeling mag rekenen en dat we dit verrassend mooie schijfje een permanent plaatsje in onze privé cd-verzameling zullen geven, zodat we het in de toekomst regelmatig opnieuw een draaibeurt in de stereo-installatie kunnen bezorgen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: At The Helm Records

video