STEVE WINWOOD – WINWOOD GREATEST HITS LIVE

De biografie van de Engelse pop- en rockmuzikant Steve Winwood leest als een boeiende roman. In 1948 werd hij als zoon van een staalarbeider geboren in Handsworth, Birmingham. Zijn vader was ook deeltijds actief als saxofonist en klarinettist bij lokale bandjes en de muziek werd er dus vlotjes ingelepeld bij de jonge Steve Winwood.

Het was dan ook haast onvermijdelijk dat hij al gauw zelf ging meespelen in groepjes, meestal op keyboards en piano, maar ook de basgitaar, de akoestische en elektrische gitaar, mandoline en viool hadden geen geheimen voor deze rasmuzikant. Hij was amper 14 jaar toen hij aansloot bij ‘The Spencer Davis Group’ waar hij als zanger verantwoordelijk was voor hits als “Keep On Running” dat in 1965 de wereld veroverde en andere klassiekers als “Gimme Some Lovin’” en “I’m A Man”.

In 1967 verliet hij ‘The Spencer Davis Group’ om samen met drummer Jim Capaldi, gitarist Dave Mason en multi-instrumentalist Chris Wood de rockgroep ‘Traffic’ op te richten, waarbij hij de zangpartijen en het pianospel voor zijn rekening nam. Twee jaar later in 1967 nam Steve Winwood het initiatief om alweer een nieuwe band op te richten die onder de naam ‘Blind Faith’ ging optreden en Eric Clapton, Ginger Baker en Ric Grech als andere groepsleden had.

In 1977 begon hij dan met het uitwerken van een solocarrière en het opnemen van een naar hem vernoemde debuutplaat. Zijn werk als soloartiest is nadien het meest memorabele uit zijn muzikale carrière gebleken met wereldhits als “Arc Of A Diver”, “While You See A Chance”, “Valerie”, “Talking Back To The Night”, “Back In The High Life Again” en “Higher Love” (zie live versie op bijgaande video).

De nu 69-jarige Steve Winwood heeft nu pas zijn allereerste live album uitgebracht. Het is een 2 CD’s of 4 LP’s tellende verzamelaar geworden onder de titel “Winwood Greatest Hits Live” met daarop 23 live gebrachte nummers uit zijn lange muzikale loopbaan. De geselecteerde songs werden door Steve Winwood zelf uitgekozen en geven een zeer goed overzicht van al het mooie werk dat hij in al die jaren heeft gecreëerd voor zijn in totaal negen soloalbums tellende discografie.

Dat deze live dubbelaar met een portret van deze levende legende een absolute ‘must have’ is voor fans van al deze historisch belangrijke muziek hoeven we hier waarschijnlijk niet meer aan te geven.

(valsam)

 TRACKLIST

CD1

I’m a Man
Them Changes
Fly
Can’t Find My Way Home
Had To Cry Today
Low Spark Of High Heeled Boys
Empty Pages
Back In The High Life Again
Higher Love
Dear Mr. Fantasy
Gimme Some Lovin

CD2
Rainmaker
Pearly Queen
Glad
Why Can’t We Live Together
40.000 Headmen
Walking In The Wind
Medicated Too
John Barleycorn
While You See A Chance
Arc Of A Diver
Freedom Overspill
Roll With It

Artiest info
Website  
 

Label: Wincraft Records / Thirty Tigers

video