LYDIA LUNCH & CYPRESS GROVE – UNDER THE COVERS

Als ik een cd in handen krijg waarop één of andere artiest coverversies van songs van andere artiesten brengt, dan stijgt mijn interesse in zo’n album meteen. Ik blijf altijd nieuwsgierig uitkijken naar hoe een muzikant de liedjes van zijn collega’s interpreteert en ze helemaal in een soms onherkenbaar nieuw jasje aankleedt.

“Under The Covers” van Lydia Lunch & Cypress Grove is zo’n plaat vol coverversies: elf in totaal. Het is niet hun eerste samenwerking, want die dateert al van 2010 toen ze samen het album “A Fistful Of Desert Blues” uitbrachten. Eind 2014 verscheen ook een tweede album van beiden in de vorm van “Twin Horses” dat samen met de Italiaanse neo-folkgroep ‘Spiritual Front’ werd opgenomen.

Cypress Grove is een 58-jarige Londense muzikant, zanger, singer-songwriter, gitarist en producer, terwijl Lydia Lunch een even oude/jonge Amerikaanse dichteres, actrice en zangeres is die in de New Yorkse ‘no wave’-scène furore maakte, maar nu al een aantal jaren in Barcelona woont. Een heel interessant duo dus om een aantal bekende nummers onder handen te nemen en ze in een ‘no wave’- en ‘post punk’-versie op te nemen.

‘Onherkenbaar’ schreven we al in de inleiding van de recensie en dat is ongetwijfeld van toepassing op de wijze waarop beiden het nummer “Ode To Billie Joe” van Bobbie Gentry hebben aangepakt. Mysterieus klinkende gitaarmuziek en Lydia Lunch die op passionele wijze de songtekst declameert in een bijna 6 minuten durende versie. Vervolgens begeven ze zich aan het nummer “Breakdown” van de onlangs overleden Amerikaanse alt.rocker Tom Petty en ook “Blaze Of Glory” van ‘Bon Jovi’ krijgt een typerende ‘Grove & Lunch’-behandeling, zoals u zelf op bijgaande video kunt vaststellen.

Niet alle nummers op deze plaat zijn even bekend bij het grote publiek. Zo denken we dat u misschien nooit eerder van “A Thousand Miles Of Bad Road”, een bijdrage van Aaron Lee Tasjan aan het “We Make Peace”-benefietalbum uit 2015, of van “Red, White And Pink Slip Blues”, een song uit het album “127 Rose Avenue” uit 2009 van Hank Williams Jr heeft gehoord.

Dat ze onbekend zijn kunnen we zeker niet zeggen van “Midnight Rider” van ‘The Allman Brothers Band’ uit 1970, “The Spy” uit “Morrison Hotel” van ‘The Doors’ ook uit 1970, “Do It Again” uit het 1972-album “Can’t Buy A Thrill” van ‘Steely Dan’ of “I Want You” uit het album “Blood & Chocolate” uit 1986 van Elvis Costello. Ook het nummer “Low” van de plaat “Kerosene Hat” uit 1993 van alt.countryrockers ‘Cracker’ krijgt hier een heel unieke ‘spoken word’-versie van Lydia Lunch en Cypress Grove.

“Under The Covers” is zeker geen gemakkelijk te verteren plaat geworden en de gecoverde nummers zijn vaak obscuur, donker en onherkenbaar afwijkend van de originele versies gebracht. Fans van artiesten als Jeffrey Lee Pierce, Henry Rollins, Mark Lanegan of Nick Cave zullen hierin echter ongetwijfeld hun gading kunnen vinden en zo blijkt dat er in deze grote muziekwereld voor iedereen wel iets in de smaak zal kunnen vallen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Rustblade Records

video