J-P PIIRAINEN - TWINED

De ondertitel van deze CD luidt “Nordic Guitar Music” en die omschrijving dekt de lading helemaal.J-P Piirainen is een jonge gitarist van Finse komaf die, sinds hij een drietal jaar geleden zijn debuutplaat “First Steps” uitbracht, komeetgewijs omhoog schoot in het landschap dat we gemakshalve als “Nordic Folk” omschrijven. Folk en klassiek zijn de twee hoofdingrediënten in het ronduit indrukwekkende gitaarspel van deze jonge kerel, die, ondanks zijn jeugdigheid, een imposante maturiteit blijkt te vertonen. Dat heeft wellicht te maken met zijn klassieke scholing: hij studeerde gitaar aan het conservatorium van Joensuu en deed er tegelijk een masterstudie Folkmuziek bij aan Sibelius-academie van Helsinki. Met zo’n theoretische en praktische bagage, spreekt het haast vanzelf, dat je de gitaar door en door kent én dat je het beste uit de klassiek en de folk met elkaar weet te verenigen. Dat dooreenvlechten is waar de plaattitel vandaan komt: Piiraie-nen weeft beide gegevens op een zodanig organische manier dooreen, dat je, als luisteraar zelden weet te plaatsen waar welke stijl/benadering/techniek vandaan komt en in die zin kun je zeggen dat de jongeman nu al een eigen stijl ontwikkeld heeft.

Tot nu toe had ik het alleen over het onderdeel “uitvoering” en die is nergens minder dan schitterend: hoewel je als luisteraar bij het begin een beetje huiverig staat tegen een CD van drie kwartier met enkel maar instrumentale en akoestisch gespeelde muziek….gaat dat niet al snel vervelen? Niet als het gaat om deze J-P Piirainen, dus en dat heeft alles vandoen met deel 2 van dit stukje: J-P is niet alleen een begenadigde vertolker, hij componeerde en arrangeerde voor deze plaat tien nieuwe nummers en die schitteren in variatie in de aanpak, zodat de valkuil der verveling op ek moment zorgvuldig ontweken wordt. Dat zou je in sommige gevallen alweer aan het denken zetten: “is het allemaal niet wat te doordacht en te academisch?” met andere woorden: “voelt de luisteraar er ook iets bij?” Ondergetekende alvast wel: dit is Nordic Folk, zoals we die stilaan beginnen te kennen, met flink wat Angelsaksische invloeden, maar binnen een altijd wat ingehouden en ingetogen sfeer, die voor alles erg naturel overkomt.

De paar keren dat Piirainen oordeelde dat de gitaarklank alleen wellicht wat magertjes zou overkomen -wat ik overigens zelf durf betwisten meer kom…, deed hij een beroep op de kantele-inbreng van Maija Kauhanen, een dame die in deze kolommen al meermaals met -verdiende- lof overladen werd, zowel met haar formidabele soloplaat van begin 2017 als vanwege haar aandeel in Okra Playground. Andere hulp kwam van beatboxer Venla Ilona Blomen collega-gitarist Petteri Sariola, wiens jongste eigen plaat “Resolution” ik ook al niet genoeg kan aanbevelen.

U kan beginnen bij bijgevoegd clipje van “Leaf Rain”, zodat u in nauwelijks vier minuten overtuigd kan worden van de ongelooflijke klasse van J-P Piirainen. Yutube heeft nog wel wat filmpjes voorhanden, maar het meest van al mag ik u deze plaat in haar geheel aanbevelen, al verkies ik, na herhaaldelijk luisteren, zelf de tracks “Afternoon Tea”, “White Desert” en vooral “Traffic”. Maar u mag het vooral grondig oneens met me zijn, zolang u maar gaat luisteren !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Nordic Notes

video