TINE THING HELSETH - NEVER GOING BACK

Bij liefhebbers van niet-klassieke muziek klinkt de naam van deze Noorse trompettiste wellicht niet geweldig bekend in de oren en nochtans heeft Tine een Naam met heel grote N, sinds ze een jaar of vier geleden op de Proms debuteerde. Ze speelde sindsdien met zowat alle grote orkesten van Europa, mocht de overhandiging van de Nobelprijzen opluisteren en is alom gevraagd, zowel als soliste als met haar vrouwenensemble tenThing. Zoals het hoort voor een vrouw van nauwelijks dertig, wilde ze ook eens wat anders dan het werk van anderen uitvoeren en dus zette ze zich aan het schrijven, soms alleen, soms samen met gitarist Jarle Storløkken, die bij sommigen onder ons bekend zal zijn als lid van het Christanssand String Swing Ensemble.

Negen songs werden weerhouden voor deze “andere richting”-plaat, die je kunt klasseren in het grensgebied tussen pop en jazz. Tine schrijft er over een bepaalde periode in haar leven en over wat haar in die periode bezighield en wat haar leven beheerste. Te oordelen naar de Engelstalige teksten van songs, is die periode er eentje geweest, waarin onzekerheid, misbruikt vertrouwen en afwijzing de boventoon voerden. Het zelfbeeld dat de zangeres hier van zichzelf schetst, is niet meteen dat van iemand die stralend in het leven staat en eigenlijk staat dat haaks op het succes dat Tine als muzikante te beurt viel. Tegelijk klinkt uit een nummer als “You” ok een sprokkeltje hoop op geluk door, zodat ik me permitteer te denken dat Tine met deze plaat een periode heeft afgesloten, waaraan ze niet meteen met plezier terug wil denken, maar die nu eenmaal deel uitmaakt van het leven dat het hare is. Wellicht kijkt ze er nu tegen aan als iets dat noodzakelijk moest gebeuren om dingen toe te laten, die haar nu wel gelukkig maken.

Let wel: dat is mijn lezing van één en ander en ik kan me vanzelfsprekend deerlijk vergissen. Feit is alleszins, dat de meeste songs eerder ingehouden en melancholisch van toon zijn, wat vaak nog onderstreept wordt door de trompetpartijen, die ook al niet overlopen van levensvreugde. Klinkt dat negatief? Dat is alvast niet de bedoeling, want dit is een heel mooie plaat, met knappe melodieën en de stem van Tine, daar is ook helemaal niks mis mee: ze zit in de buurt van die van de jonge Janis Ian… Ik wens de zangeres alle goeds toe en hoop dat deze fraaie plaat ertoe mag bijdragen dat ze op alle gebied helemaal haar draai weet te vinden.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Grappa / PIAS

video