MIKE BARNETT – PORTRAIT IN FIDDLES

Ik heb de viool altijd al een sterk ondergewaardeerd instrument in de hedendaagse muziek gevonden. De sfeervolle klanken die dit instrument produceert, zorgen vaak voor een extra toegevoegde waarde aan de songs die artiesten op hun platen opnemen. Het is dan ook met enige vorm van genoegen dat we de plaat “Portrait In Fiddles” van de Amerikaanse muzikant Mike Barnett uit Nashville, Tennessee hier even in de schijnwerpers willen plaatsen.

Mike Barnett speelt sinds begin dit jaar op zijn fiddle mee in de begeleidingsband ‘Kentucky Thunder’ van Ricky Skaggs en hij is ook een permanent lid van de ‘Bryan Sutton Band’. Zijn voorliefde gaat uit naar de folk- en bluegrassmuziek en het zijn nummers in deze muziekstijlen die hij nu op zijn voornamelijk instrumentale album “Portrait In Fiddles” heeft verzameld.

Mandolinespeler David Grisman heeft met “Waiting On Vassar” en “Bow Wow” twee van de twaalf tracks op deze plaat gecomponeerd en zijn broer bassist Sam Grisman tekende voor het componeren van de door banjo gedomineerde openingstrack “Old Barnes”. Een andere mandolinespeler op deze plaat is bluegrass-icoon Jesse McReynolds en ook hij schreef twee van de liedjes op dit album: “Dixie Hoedown” en “Okeechobee Wind”. Banjospeler Tony Trischka droeg met het door hem geschreven en door gitarist Michael Daves gezongen nummer “Fox Chase” ook zijn steentje bij aan de tracklijst.

Verder brengt Mike Barnett met “Mary And The Soldier” (gezongen door Tim O’Brien) en “Hangman’s Reel” twee versies van stokoude folktraditionals en selecteerde hij enkele nummers van andere artiesten om hier van een eigen naar viool omgebogen coverversie te voorzien. Die songs zijn “Mom And Dad’s Waltz” van honky-tonk- en countrylegende Lefty Frizell, hier gezongen door Tim Mensy, “Fiddle Patch” van violist Dale Potter (zie live uitvoering op video), “Angel’s Waltz” van countryfiddler Bobby Hicks en het zo vaak gecoverde “Tennessee Waltz” van countryzanger Pee Wee King dat hier geheel akoestisch op twee violen wordt gespeeld door Buddy Spicher en Mike Barnett.

Wie graag nog eens onder de indruk wil komen van de traditionele folk- en bluegrass-instrumenten viool, mandoline en banjo, zal in dit album “Portrait In Fiddles” van Mike Barnett en zijn muzikale vrienden en stijlgenoten zeker belangstelling mogen vertonen en er de nodige portie entertainment in kunnen terugvinden.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records

video