JARED TYLER - DIRT ON YOUR HANDS

Het moet zijn dat Jared Tyler als vaste toerkompaan van Malcolm Holcombe meer dan zijn handen vol heeft, zodat zijn solowerk af en toe naar het achterplan verhuist. In elk geval is deze CD pas zijn derde in tien jaar en kun je dus onmogelijk spreken van een veelschrijver en daar ondergetekende alleen maar heel blij om zijn. Niet omdat Jared’s songs niet de moeite van het beluisteren waard zouden zijn, maar net omdat ze pas uitgebracht worden als ze helemaal af en gerijpt zijn. Neem nu deze nieuwe plaat; negen van de twaalf songs zijn van de hand van Tyler zelf, terwijl “Dressed in White” en “The Door” van mentor Holcombe zijn en “Waltzing Around With My Shadow” door Dixie Michell geschreven werd. Dat wijst er volgens mij vooral op, dat Jared erg kritisch is voor zichzelf en dat hij een nieuwe song pas uitbrengt, als hij er voor de volle honderd procent zeker van is, dat die klaar is om beluisterd te worden.

Laat ik al maar meteen zeggen dat deze CD geen enkel minder moment kent en dus bij de parels van dit toch al rijke jaar gerekend mag worden. Dat heeft niet alleen te maken met de sterkte van het songmateriaal -al is die, zoals gezegd, meer dan uitstekend- maar zeer zeker ook met de keuze van de muzikanten waarop een beroep gedaan werd. Er is niet alleen Malcolm Holcombe die een nootje komt meezingen, maar ook meestergitarist Kenny Vaughn tekent present, naast Suzi Ragsdale, Dave Roe, Casey Driessen en Dave Dunseath. Geef dat soort klassenbakken eersteklas songs in handen en je krijgt een topplaat. Zoals deze dus, die verder uitblinkt in variatie: er is de inbreng van tuba, klarinet en harmonica in “Death of Me”, er is het fijne wasje “Walting Around With My Shadow” en dat is zuivere hedendaagse Americana. Er is countryrock (zie de titelsong en “Gwendolyn”), er is bluegrass (met “Lucky I Am”) en er is het “gewone” honger songwritermateriaal zoals in “Love of You”.

Dat alles samen levert 42 minuten superluxe hedendaagse Amerikaanse rootsmuziek op, geschreven door een al te bescheiden begeleider die zich hier ontpopt als een vertolker die bulkt van het vertrouwen in zijn materiaal en gespeeld door een groep hyoerbegaafde muzikanten. Met zo’n product -de productie was trouwens in handen van Jared zelve en van Dave Roe- kun je zonder al te grote risico’s naar buiten komen. Laten we vooral hopen dat Jared binnenkort eens onder eigen naam onze kant uit komt en in afwachting daarvan onze honger stillen (of net aanscherpen) met deze ronduit formidabele plaat !

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
Website  
 

video