JASPER SOMSEN TRIO - A NEW EPISODE IN LIFE PT.IIC

De Franse drummer André Ceccarelli (1946) is al lang de favoriet van de Nederlandse bassist/componist Jasper Somsen (1973) en na hun samenwerking met Enrico Pieranunzi op het North Sea Jazz Festival in 2016 deed zich de gelegenheid voor om samen op te nemen. De keuze voor de pianist viel op Parijzenaar Jean-Michel Pilc (1960), iemand waar Jasper (1973) nog nooit mee had samen gewerkt maar die hij zeer bewonderde. André en Jean-Michel kenden elkaar al jaren dus was de kogel rap door de kerk. Er waren twee dagen uitgetrokken voor de opnamen, maar alles verliep zo voorspoedig dat het materiaal in één dag kon worden vastgelegd, het resultaat was uitermate bevredigend zoals ik schreef in mijn recensie in april dit jaar. In overleg met Anne de Jong, general director van Challenge Rec. werd besloten om een tweede album op te nemen op de overgebleven studio dag.

Op het eerste deel stonden composities van Jasper, daarom werd er besloten om op deel 2 uit te gaan van vrije improvisaties en een enkele standard uit het Great American Songbook. De opname technicus werd gevraagd om de tapes te laten lopen totdat hij een teken kreeg en zo werd in een luttele 23 minuten de 4-delige Solar suite plus Blue Monk opgenomen. De vrije bewerking van het Miles Davis’ nummer “Solar” werd in 4 delen vastgelegd, de keuze voor Michel Pilc werpt hier wel zijn vruchten af, het elan en de bruutheid waarmee hij het thema aanpakt werkt uitermate stimulerend op de andere twee, een feest om te beluisteren. Door het staccato herhalen van akkoorden bereikt Pilc een soort van minimal-music effect, hetgeen met de geplukte bas van Jasper een heel aparte sfeer oproept. Het onmiddellijk herkenbare van Monk is het duidelijkst in het intro van de eigenzinnige uitvoering van “Blue Monk”, daarna wordt er sterk associatief geïmproviseerd met af en toe een flard, een soort van knipoog naar het origineel, leuk en verrassend voor een Monk adept zoals ikzelf.

Het titelnummer “A new episode in life” is een volledig vrije improvisatie met een nauwelijks herkenbaar thema, Pilc is hier weer duidelijk aanwezig met zijn waterval aan noten, afgewisseld met stille introverte klanken. Op aanraden van Pilc is de classic “Someday my romance will come” (Rodgers & Hart) opgenomen als een heel langzame ballade. Jasper koos voor “All of you”, zijn favoriete Cole Porter nummer, en dat krijgt ook een geheel eigen “behandeling” van dit excellente trio. Een andere klassieker is “All the things you are”(Kern & Hammerstein), pure romantiek, een serene pauze op dit gedreven album. Afgesloten wordt er met “After thought” deel 1 & 2, wederom spannend samenspel van dit in wezen nauwelijks op elkaar ingespeelde trio, met ditmaal ook een belangrijke rol voor de warme basklanken van Jasper. Dit en de spanne tijds die verreist was om twee kwaliteit cd’s op te nemen getuigt van de klasse van deze muzikanten. Veel pop meneren en mevrouwen vertoeven weken, zo niet maanden in een studio en brengen niets dan prullaria voort.

Jan van Leersum.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Int.

video