RANDALL KROMM – ROUGH AND POLISHED STONES

Randall Kromm is een ervaren folkzanger en songschrijver uit Boston die zijn muzikale talenten pas op latere leeftijd heeft herontdekt. In 2011 leidde dat tot de release van zijn debuutplaat “Water Wheel” en in 2014 volgde een tweede album met “Time Won’t Let Us Stay” met een mix van folk- en bluegrass-nummers.

Nu is album nummer drie klaar en wij kregen er een exemplaar van toegestuurd voor het schrijven van een recensie. “Rough And Polished Stones” is de titel van deze elf songs tellende plaat met tien nieuwe eigen composities en één heropgenomen versie van de song “Water Wheel”, de titeltrack van zijn eerste cd.

De gehanteerde muziekstijl voor de liedjes op deze derde plaat varieert tussen folk, gospel, country en bluegrass wat heeft geleid tot een zeer gevarieerd en aangenaam beluisterbare geheel. Eeuwenoude songthema’s als liefde en romantiek, gezien vanuit het perspectief van een man van middelbare leeftijd, vormen het belangrijkste onderwerp van diverse songs op deze plaat.

De liedjes zijn trouwens ook heel mooi georkestreerd door gitaar-, viool- en toetsenwerk, met bovendien jazzaccordeonist Joe Barbato in “Why Do We Ask Why?” en Billy Novick op penny whistle in de traditioneel klinkende folksong “Down To The Waterfall” en op klarinet in de albumtiteltrack “Rough And Polished Stones”. Opvallende namen in het lijstje van bij de plaatopname aanwezige muzikanten zijn die van Grace en Emma Kromm, de twee volwassen dochters van Randall Kromm die op een aantal nummers voor harmony vocals zorgen.

Geopend wordt er met “Love In The Middle Ages”, een folkrockdeuntje over hoe het omgaan met de liefde neigt te veranderen naarmate men ouder wordt. Het naar gospel lonkende “Arms Wide Open” nodigt de luisteraars uit om ondanks allerlei bedreigingen in de huidige wereld, toch met een positieve instelling verder te blijven leven. De door viool begeleide akoestische folkballad “Desert Stars” (zie video) is volgens ons één van de meest beklijvende nummers op deze plaat.

Daarna volgen er nog enkele mooie songs met o.a. de pianoballad “Friday Morning” waarop de dochters weer harmonieus meezingen en het op een caribisch deuntje gebrachte “Every Wrong Thing”. Terugblikken naar leuke familiemomenten uit het verleden mag dan weer met bluegrass-song “When We Remember When”. Er is geen moment de tijd om verveling te laten toeslaan bij het beluisteren van dit derde album van Randall Kromm en dat is hier aan het einde van deze recensie toch wel een heel positieve conclusie over “Rough And Polished Stones”.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: OMKT Disc Services

video