NOVATIA – FLOW (EP)

De muziek die de Nederlandse formatie ‘Novatia’ brengt, bestaat uit een verzameling nummers die een mix van progressieve rock-, pop-, funk- en jazz-klanken vormt. Het kwintet bestaat uit zanger Joep Selen, toetsenist Ingmar Kops, gitarist Rindert Bul, bassist Fabian van Dijk en drummer Joost Lobbes. Met het album “Flow” hebben deze doorwinterde muzikanten nu hun derde ep sinds de oprichting van de groep uitgebracht. Dit minialbum werd eerder voorafgegaan door de ep’s “Remind You Of Yourself” uit 2015 en “Reflection Of Thoughts” uit 2016.

De nummers die de band brengt, ontstaan meestal vanuit geïmproviseerde jamsessies en worden daarna verfijnd tot wat leidt tot het uiteindelijke resultaat dat op de cd’s verschijnt. “Flow” bevat vijf van dergelijke composities waarin het behoud van een vlotte melodie een van de belangrijkste kenmerken is gebleven. Voor de opname van deze nieuwe plaat werd er een beroep gedaan op enkele gastmuzikanten die voor extra percussie en blazerswerk zorgen. Daardoor is de instrumentatie van de nummers behoorlijk breed georkestreerd en verrijkt met allerlei leuke klanken.

Op de video bij deze recensie kunt u genieten van de openingstrack op deze plaat, zijnde het melancholische nummer “The Night Is Filled With Colours”. “Between The Lines” is een meer dan 7 minuten durend progressieve rocknummer met een positief verhaal over iemand die zich met volle overgave inzet voor een sociaal doel, met het objectief om de wereld een heel klein stukje beter te maken.

“May We Interrupt” vinden we het minste nummer van deze ep, maar het daaropvolgende “This Drive” is een funky song die dynamisch en optimistisch klinkt, mede dankzij de geïnspireerde blazerssectie die het geluid van dit nummer mee bepaalt. Het zachtjes voortkabbelende, akoestisch klinkende “Before Autumn Comes” sluit dit album rustig af, hoewel het thema over iemand die langzaamaan naar een depressie toe groeit, niet zo positief is.

Misschien moet ‘Novatia’ nu toch eens overwegen om na al deze ep-tjes een full-cd op te nemen, want met hun muziek kunnen ze een publiek bij een optreden ongetwijfeld een hele avond entertainen en een fijne sfeer creëren die een positieve invloed op de gemoedstoestand van de aanwezige toehoorders zal hebben.

(valsam)

Zaterdag 18 november 2017: Northern Prog Festival, Siegerswoude, NL


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video