DRIES - FOR THE LIGHT IN THY HEART

Als we het even over een voor mij “onbeschreven blad” moeten hebben, dan zit ik met deze Dries, die van zijn familienaam Bongaerts blijkt te heten en, zo leert mij de website van zijn boekingsagent, de zanger is/was van de mij al even onbekende band New Rising Sun, helemaal goed. Mij is namelijk het genoegen gegund iets te schrijven over ’s mans solo debuut en ik moet zeggen dat dat genoegen met elke beluistering van de dertien songs van de plaat, flink toenam.

Ik heb de tel niet bijgehouden, maat ik moet de plaat inmiddels een kleine tien keer gehoord hebben en en telkens weer kwam ik onder de indruk van de kwaliteit van de songs, van de rustige, beheerste manier van zingen van Dries en van de super sobere aankleding van de songs, die meestal genoeg hebben aan akoestische gitaar en slechts af en toe een ietsje meer meekrijgen, in de vorm van al even sobere basdrums of pianotoevoegingen.

Je hebt hier, met andere woorden, een kerel aan het werk, die het verhaal zijn werk laat doen en die, zo lijkt het mij althans, geen moeite hoeft te doen om inspiratie te vinden voor zijn zelfgeschreven songs. Een moderne troubadour, zo zou ik Dries durven omschrijven. Zo iemand, die de emoties niet schuwt, maar ze ook niet overdadig in de kijker zet: soberheid troef dus en, waar dat bij anderen wel eens wil gaan vervelen na enkele nummers, weet Dries die valkuil eenvoudig te omzeilen door op gepaste momenten om te schakelen van de gitaarbegeleiding naar de band-aanpak.

Dat levert alles bijeen een heel knappe, subtiele plaat op, in de stijl van wat een Will Oldham doet: heel simpel klinkende melodieën, die nochtans voldoende geraffineerd zijn om een hele plaat lang te kunnen blijven boeien. Van de “gewone” folk van uitschieters “Money” en “Jessie”, over de meer rootsgetinte variant van “Way Down”, tot de schuifelende indie, die bij voorbeeld “I Came To Love Her”, Dries etaleert op quasi achteloze wijze zijn veelzijdigheid, die vooral naar boven komt middels een geroutineerd klinkende, heel aangename, licht gruizige stem en een bovengemiddeld bekwaam gitaarspel.

Tel daarbij de knappe arrangementen in de band-songs en je komt tot een verbazingwekkend hoog aantal positieve punten. Verbazingwekkend, omdat ze gescoord worden door iemand, waar je nog nooit, maar dan ook echt nooit van gehoord had. Op het gevaar af tot een lichtjes overdreven of overhaaste conclusie te komen, durf ik toch zeggen dat deze Dries met deze bijzonder fijne plaat bewijst dat de songschrijverij en de kunst van het performen in dit landje bij de Noordzee kennelijk nog niet uitgestorven zijn. Bij iemand als Dries, is deze erfenis in erg goeie handen, me dunkt. Ontdekking met grote “O” !

(Dani Heyvaert)

 

17-11-2017 - deDingen Kortrijk
24-11-2017 - Schuur Vorselaar
08-12-2017 - 4AD Diksmuide
01-01-2018 - Wintervuur A-pen
08-01-2018 - Trefpunt
28-01-2018 - Barzoen

 

 


Artiest info
Website