YYY – A TRIBUTE TO THE BEACH BOYS’ PET SOUNDS

Songschrijver en producer Austin Carson uit Minneapolis, Minnesota is onder de naam ‘YYY’ actief als performer van experimentele popmuziek waarbij hij gretig gebruik maakt van psychedelische gitaarriffs, synthesizers, ‘bass & drums’ en veelvuldig opduikende samples van geluiden en stemmen.

Op zijn nieuwste plaat “A Tribute To The Beach Boys’ Pet Sounds” doet hij dan ook precies wat in de albumtitel wordt vermeld, namelijk een muzikaal eerbetoon brengen aan de Californische surfrockers ‘The Beach Boys’ en hun in 1966 verschenen elfde studioalbum ‘Pet Sounds’.

Hij brengt de op die plaat gebrachte nummers in identiek dezelfde volgorde als op het originele album, maar hij vervangt het wegens auteursrechten geblokkeerde nummer “I Know There’s An Answer” door “Hang On To Your Ego” waarop Lydia Liza & ‘Cool Moon’ meedoen. Aan het einde voegt hij er ook nog een exclusieve interpretatie van de ‘Beach Boys’-klassieker “Good Vibrations” aan toe, een song die niet op “Pet Sounds” terug te vinden was, maar wel de titeltrack was van een ander album dat de band ook in 1966 op de markt heeft gebracht.

Het zangwerk bij deze nummers liet Austin Carson meestal over aan andere vocalisten zoals o.a. rappers ‘P.O.S.’ en ‘deM atlaS’, ‘City Counselor’, Al Church, Elle PF, Lott + Zinnia of popduo ‘Fort Wilson Riot’. Echte ‘Beach Boys’-fans zullen deze versies wellicht eerder beoordelen als een aanslag of een verkrachting van de originele liedjes van Brian Wilson en zijn maten. Maar wie een beetje meer breeddenkend kan zijn, zal ook deze moderne interpretaties met een glimlach en een kwinkslag kunnen verwelkomen, al was het maar omdat hierdoor het legendarische originele album terug in de belangstelling kan komen bij een nieuwe generatie van jongere muziekfans.

(valsam)

Artiest info
Website