NIK TURNER – LIFE IN SPACE

Als we ons verhaal beginnen met de mededeling dat de hier besproken plaat uit acht nummers bestaat en in totaal drie kwartier muziek oplevert, dan rijst al gauw het vermoeden dat we een album met progressieve rockmuziek in de cd-speler hebben zitten. Dat klopt dan ook helemaal, want “Life In Space” van Nik Turner behoort ontegensprekelijk tot dit stevige muziekgenre.

Nicholas ‘Nik’ Turner is een Engelse muzikant die misschien bij enkelen onder u nog gekend is als de zanger, saxofonist en fluitspeler van de Britse ‘space rock’-formatie ‘Hawkwind’, een band die in ieders herinnering zal blijven voortbestaan als de vertolkers van het schitterende nummer “Silver Machine”, nog altijd beluisterbaar via ‘YouTube’, wat we u graag willen aanbevelen. Wat waarschijnlijk niet zo goed geweten is, is dat Lemmy Kilmister, de eind 2015 overleden frontman van ‘Motörhead’, ooit deel uitmaakte van deze progressieve rockgroep.

Nik Turner schreef mee aan vier nummers op “Life In Space”, namelijk de eerste single “End Of The World” (zie video), naast “Why Are You?”, “Approaching The Unknown” en” Master Of The Universe” dat hij vroeger componeerde voor en opnam met ‘Hawkwind’ en hier in een 21e eeuwse kleedje heeft gestoken.

Twee andere tracks “Secrets Of Galaxy” en “Universal Mind” werden samen gecomponeerd door albumproducer en synthesizerspeler Jürgen Engler en opname-ingenieur en keyboardsspeler Chris Lietz. De ruimtelijke klanken van ‘Hawkwind’ zitten trouwens nog veelvuldig ingekapseld in de tracks van dit album, waarin naast gitaren en keyboards ook de elektronica zijn weg heeft gevonden. Ex-‘Hawkwind’-leden gitarist Paul Rudolph en violist Simon House dragen trouwens ook nog hun steentje bij aan de opname van enkele nummers op deze plaat.

Nik Turner is ondertussen al 77 jaar geworden en zal dus niet echt meer aan een internationale carrière aan het bouwen zijn. Beschouwt u dit album “Life In Space” dan ook maar als een hobbyproject van een progressieve rockmuzikant in hart en nieren die het creëren van muziek niet laten kan.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Purple Pyramid Records / Cleopatra Records.

video