DANISH STRING QUARTET - LAST LEAF

Het Danish String Quartet bestaat uit : Rune Tonsgaard S ørensen Oland (vln, harmonium,pno, klokkenspel), Frederik Øland (vln), Askbjorn Nørgaard (altvln), Frerik Schøyen Sjölin (c ello, contrabas). Zij brachten al werk van Bartok, Brahms en Mozart ten gehore en ook minder bekende composities van Sibelius en Schnittke. Maar behalve met klassieke muziek houden ze zich ook bezig met Scandinavische volksmuziek, dit is hun tweede album voor het ECM label. Een ongewone Deense kersthymne was de oorspronkelijke vonk die de inspiratie vormde voor dit album. “Now found is the fairest of roses” werd in 1732 gepubliceerd door de Deense theoloog en dichter H.A.Brorson, het is één van de mooiste Deense lofgezangen die we kennen. Het is geschreven voor het kerstfeest, maar het gaat niet alleen over het verhaal van Bethlehem en het kindeke Jezus, het beschrijft een fraaie roos die groeit in een wereld vol doornen en distels. Brorson gebruikte een oud Luthers begrafenis koorwerk als begeleiding, zodoende dood en geboorte samenbrengend, kan dit? Eveneens is er de vraag kan een klassiek strijkkwartet zich bewegen in de wereld van Noord-Europese volksmuziek ? Na beluistering van dit album kan men die vraag met een volmondig ja beantwoorden.Dit bijzondere werk vormt het sluitstuk van een 16-tal fraai vormgegeven muzikale juweeltjes, het varieert van zelfgeschreven stukken tot traditionals uit Denemarken, Zweden, de Shetland eilanden, de Faeröer eilanden en Noorwegen.

De noordelijke reis wordt aangevangen met “Despair not, o heart” evenals de finale, een oud Luthers koorwerk, het werd geschreven in Wittenberg alwaar ook Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur spijkerde, het werd pas daarna in 1517 gepubliceerd . In de meeste landen was het bekend als een begrafenis hymne ter begeleiding van de weeklacht van Aurelius Prudentius Clemens : “Jam moesta quiesce querela”uit de 4e eeuw. Het is uiteraard van nature een gedragen muziekstuk maar er gloort ook hoop en dat weet het Danish String Quartet overtuigend neer te zetten. Het lijkt bijna geen toeval dat de naam Luther hier al enige malen is gevallen, nu we deze dagen vieren dat het 500 jaar geleden is dat hij zijn boodschap verkondigde en de tv bol staat van documentaires en films hem betreffende, maar dat is het wel.

De nummers zijn heel kort, het langste duurt nog geen 5 minuten, volop afwisseling dus. Van de Zweedse polka opgedragen aan de Zweedse violist, leraar en cantor Johan August Andersson (1866-1902) tot het walsje “Tjønneblomen” (waterlelies) van de Noorse fedelaar Gjermund Haugen (1914-1976). Van de zelfgeschreven reel “Shine you no more” tot “Unst Boat Song” een heel oud lied uit Unst, het meest noordelijke eiland van de Shetlands, het gaat over de verraderlijke winden en smeekt God om de schepen te zegenen die buitengaats zijn. Een fraaie verzameling oude volksmuziek, gespeeld met het instrumentarium uit diezelfde tijd. De klankkleur van dit strijkkwartet is bijzonder aangenaam, de muziek is zowel melodieus als harmonisch geslaagd, eigenlijk een genot om naar te luisteren. Aanvankelijk was ik nogal terughoudend om dit te recenseren, toch iets heel anders dan jazz ook in de breedste zin, ben ik nu geheel op mijn schreden teruggekeerd en raad ik menigeen aan , mij in mijn voetsporen te volgen.

Jan van Leersum

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : ECM
Distr.: New Arts Int.

video