FLESH & FELL – ICARUS (Vinyl LP)

In de bij deze vinylplaat toegevoegde biografie wordt gesproken van een legendarische groep, maar de eerlijkheid gebiedt me toch om hier te zeggen dat ik als toch al wat oudere muziekfanaat tot op heden nog nooit van de Belgische cultgroep ‘Flesh & Fell’ had gehoord. En dat is wellicht enkel en alleen mijn eigen fout.

Blijkbaar viert dit zogeheten duo zijn 30-jarig bestaan, nadat ze meer dan 23 jaar geleden van het muzikale toneel waren verdwenen. Hun gebrachte genre hoorde indertijd thuis onder de definitie ‘New Wave’ en ‘Flesh & Fell’ mocht in de jaren ’80 wel eens het podium delen met topgroepen in deze stijl, zoals ‘The Sisters Of Mercy’ en onze eigen Luc Van Acker. De toen uitgebrachte singles “Hunger”, “The Wind” en “Emma”, een naar ‘New Wave’ getransformeerde cover van de grote hit van ‘Hot Chocolate’, werden door het toenmalige danspubliek als zoete broodjes gesmaakt.

Dertig jaar geleden bestond ‘Flesh & Fell’ uit multi-instrumentalist Pierre Goudesone en zangeres Catherine Vanhoucke. Hun peetvader in die beginperiode was de ook al legendarische Jean-Marie Aerts (TC Matic) die hun platen in de opnamestudio produceerde. Anno 2011 werd Catherine Vanhoucke vervangen door een nieuwe vocaliste die Laurence Castelain heet. Er werd toen ook een naar de groep getiteld album uitgebracht met heel wat nieuwe nummers als “The Devil In Me” en “Tipsy”, aangevuld met de originele singles uit de beginperiode.

Het uitbrengen van het nieuwe, door Pierre Goudesone geproduceerde album “Icarus” in september van dit jaar mag als een hernieuwde start van deze met gitarist Laurent Stelleman aangevulde formatie worden beschouwd. Voorafgaand aan de release van deze enkel op geelkleurig vinyl verkrijgbare plaat, werd eind vorig jaar al een video van het openingsnummer “Poker Joker” via ‘YouTube’ verspreid. De nieuwe single “Salome” hebben we voor u ter kennismaking met ‘Flesh & Fell’ op bijgaande video meegegeven.

De sound van ‘Flesh & Fell’ op “Icarus” blijft als vanouds catchy, fris, ritmisch en zeer dansbaar. Soms psychedelisch, soms emotioneel, soms sensueel, soms rauw, punkerig en steevast overgoten met stevige beats. Er is dus voor ieders smaak wel wat terug te horen op de tien tracks die een plaats op dit album hebben gekregen. Naast de twee al eerder vernoemde singles gaat onze persoonlijke voorkeur verder uit naar de albumtiteltrack en de nummers “Liar”, “Dandy” en de wat dromerige slotsong “Laziness”. Dit nieuwe album “Icarus” is sowieso aanbevelenswaardig Belgisch werk.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label; Lynch Law Records

video