ALAN LEATHERMAN – HER

Het debuutalbum “Detour Ahead” van de Amerikaanse jazzartiest Alan Leatherman uit New York City hebben we helemaal over het hoofd gezien bij de release in 2011. Helemaal verwonderlijk is dat niet aangezien onze interesse in jazz altijd al op een laag pitje heeft gestaan en wij vooral hoopvol uitkijken naar nieuw werk in het folk-, country- of rock- en popgenre.

Maar zes jaar na het uitbrengen van die eerste plaat heeft de uit Houston, Texas stammende Alan Leatherman nu een knappe opvolger klaargestoomd onder de titel “Her”. Daarop staan tien nummers waar hij er zelf zeven van heeft gecomponeerd, alleen of met wat hulp van een tweede auteur. De drie gecoverde nummers trokken echter meteen onze aandacht, mede door de opvallende selectie ervan door deze jazzartiest.

Zo brengt hij een gepersonaliseerde jazzversie van het nummer “Green Light” dat in 2008 op het album “Evolver” van de Amerikaanse R&B- en soulzanger John Legend stond en waarop hiphopper en rapper ‘André 3000’ vrolijk meezong. Diezelfde John Legend zong dan weer mee op het nummer “Blame Game” van Kanye West op diens album “My Beautiful Dark Twisted Fantasy” uit 2010 en Alan Leatherman heeft ook die song van een naar jazz aangepaste coverversie voorzien op “Her”.

Cover nummer drie is misschien nog verrassender, want het gaat om de song “What Now My Love”, het o.a. door Elvis Presley, Frank Sinatra en vele anderen gecoverde “Et Maintenant” van Gilbert Bécaud. Maar we zouden deze Alan Leatherman te kort doen door enkel maar over de gecoverde liedjes te vertellen, want van zijn eigen composities zijn er zeker ook enkele nummers het vermelden en beluisteren waard.

Dat geldt o.a. voor de openingstrack “The Promise Of You” en voor “More”, twee emotionele ballads waarin het pianospel van Rick Germanson en de gitaarklanken van Jeremy Most voor een prachtige instrumentatie zorgen. De meer swingende albumtiteltrack “Her” is een moderne R&B-song en “Simple Little Moment” mixt pop en soul op harmonieuze wijze samen tot een leuk en catchy liedje.

Aan het einde van dit album krijgen we nog een oprechte liefdesverklaring in “Yours Alone”, een bluesy jazzsong die we in een live vertolking op de bijgaande video willen meegeven. Andere jazz- en popsterren à la Jamie Cullum, Michael Bublé of Norah Jones krijgen er volgens ons met deze Alan Leatherman een te duchten collega en concurrent bij.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: AJL Music

video