Net vijftig jaar geleden werd in 1967 in Chicago, Illinois een Amerikaanse supergroep opgericht door enkele geschoolde instrumentalisten. Voor hun groepsnaam gingen ze niet al te ver zoeken want ze noemden de band gewoonweg ‘Chicago’ en ze creëerden een legendarisch logo voor de groep. Al gauw beseften de heren echter dat ze best ook een zanger aan de formatie konden toevoegen en die missende link werd gevonden in een bassist met een geweldige tenorstem: Peter Cetera.

In die vijf decennia werd er regelmatig gewisseld in de personeelsbezetting, maar de productie van hits en de succesvolle platenverkoop bleef continu doorgaan. In totaal verkocht ‘Chicago’ wereldwijd meer dan 100 miljoen platen, vijf albums na elkaar scoorden ze een nummer 1-positie in de Amerikaanse hitlijsten, 20 singles haalden de top 10 en hun albums haalden 23 maal goud, 18 maal platina en 8 keer meervoudig platina.

Niemand die het dan ook onverdiend vond dat ‘Chicago’ in 2016 werd opgenomen in de roemrijke ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ en Peter Cetera (bas en tenorzang), Robert Lamm (keyboards en baritonzang) en James Pankow (trombonist), de drie belangrijkste songschrijvers van de supergroep, werden toegevoegd aan de al even eervolle ‘Songwriters Hall Of Fame’.

Hun meest succesvolle periode lag in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Onder hun bekendste hits noteren we de zeemzoete ballads “If You Leave Me Now”, “Hard To Say I’m Sorry”, “You’re The Inspiration” en “Hard Habit To Break”, naast hun allerlaatste nummer 1-plaat “Look Away”, een song die door Diane Warren werd gecomponeerd.

De duidelijke aanwezigheid van een blazerssectie in de nummers van ‘Chicago’ werd al gauw één van de meest kenmerkende eigenschappen van deze formatie. Een moeilijk moment voor de groep was het vertrek van leadzanger Peter Cetera in 1985 toen hij zich op een solocarrière wou gaan toeleggen.

Begin dit jaar maakte ‘CNN Films’ een twee uur durende biografische documentaire over deze groep onder de titel “Now More Than Ever: The History Of Chicago”. De film van regisseur Peter Pardini, een neef van bandlid Lou Pardini, werd door de groep zelf geproduceerd en is nu op dvd verkrijgbaar, vandaar deze recensie voor uw favoriete muziekmagazine. Vele interviews met de oprichters van ‘Chicago’, met leadzanger Peter Cetera en met allerlei andere bandleden en bevriende musici kunnen op deze dvd beluisterd worden, naast heel wat van hun beste liedjes die tijdens een live concert gebracht worden.

50 jaar bestaan, meer dan 100 miljoen platen verkocht en al die jaren meer dan 100 optredens per jaar: u zult wel van ons aannemen dat deze documentaire zeer de moeite loont en u inzicht zal verschaffen over het reilen en zeilen binnen zo’n legendarische supergroep, met al z’n ups-and-downs en met heerlijke muziek doorheen deze twee uur durende les in muziekgeschiedenis, die voor velen onder ons een nostalgische trip ‘down memory lane’ oplevert.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: FilmRise / Chicago Records II

video