RICK BERLIN WITH THE NICKEL & DIME BAND – THE COURAGE OF THE LONELY

Rick Berlin is een 72-jarige singer-songwriter uit Boston, Massachusetts die in zijn sinds 1978 begonnen actieve muzikale loopbaan allerlei projecten heeft geleid, o.a. als frontman van ‘Orchestra Luna’, ‘Berlin Airlift’, ‘Rick Berlin: The Movie’ en ‘The Shelley Winters Project’. Maar zoals u bij het lezen van deze namen al kon vermoeden is hij er nooit in geslaagd om hiermee enige internationale roem te vergaren, hoewel hij in de jaren ’70 o.a. naast ‘Talking Heads’ en ‘The Ramones’ mocht optreden in de beroemde New Yorkse rockclub ‘CBGB’.

Opgeven staat echter niet in zijn woordenboek en daarom probeerde Rick Berlin het nu nog een keertje in een muziekproject met de uit acht leden bestaande ‘The Nickel & Dime Band’ uit Jamaica Plain, Massachusetts. Daarmee nam hij in 2014 het album “When We Were Kids” op, gevolgd door het in 2015 uitgebrachte album “Badville”, een plaat waarvoor zij nu met “The Courage Of The Lonely” een opvolger hebben klaargestoomd.

Als rock’n’roller in hart en nieren kan het moeilijk anders dan dat we door Rick Berlin op dit nieuwe album ook behoorlijk swingende en rockende nummers aangeboden krijgen. Door de sound van begeleidingsgroep ‘The Nickel & Dime Band’ krijgen we in de tien tracks op dit album een zeer ruime orkestratie met gitaren, percussie toetsen en blazers (trombone en saxofoon).

De rol van Rick Berlin bij deze plaat was het schrijven van tekst en muziek voor de songs en het inzingen ervan in de opnamestudio. In de tracks kan het geoefende oor ongetwijfeld invloeden herkennen van o.a. ‘Talking Heads’, David Bowie, Jimi Hendrix en ‘Pink Floyd’. De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat de stem van Rick Berlin niet bijzonder sterk is, maar dat wordt vaak wel gecompenseerd door de meezingende ‘Nickel & Dimers’ en door de uitbundige instrumentatie bij de meeste nummers.

Onze favoriete songs op deze cd zijn “I Love My Room”, het naar Bowie knipogende “How Can I Let You Go?”, het melodieuze “I Think I’m Falling” en het in punkversie gebrachte “New York Girl”. Verder valt er ook nog aangenaam te genieten van de wat rustigere albumtiteltrack “The Courage Of The Lonely” die we hierbij op video meegeven en van de afsluitende pianoballad “Sad Songs Make Me Happy”, een liedje dat we graag tot de naar onze mening beste song van deze cd willen benoemen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video