ERLEND APNESETH TRIO - ÅRA

Ik ben zo vrij er van uit te gaan dat ik Erlend Apneseth niet meer hoef voor te stellen, na de herhaalde lofzangen, die ik in de voorbije maanden aangeheven heb over ’s mans vorige platen, zowel solo als in trioformatie. Apneseth is dé coming man van de Hardanger fiddle en hij omringt zich nu opnieuw met gitarist Stephan Meidell en drummer Oyvind Hegg-Lunde, zoals op het bekroonde “Det Andre Rommet” van vorig jaar. De nieuwe plaat neemt de draad op, waar hij bij de voorganger werd neergelegd en is alweer een heel fijne verzameling muziekjes, die op folk gebaseerd zijn, maar dieper en verder uitgewerkt worden, waarbij de grenzen van de jazz en de improvisatie opgezocht worden.

De Hardanger fiddle zorgt ook nu weer voor de ruggengraat, waar tegenaan drums en gitaar de andere ledematen mogen aanbrengen, zodat een stevig skelet ontstaat dat niet alleen avontuurlijk klinkt, maar tegelijk de zin voor melodie en vooral voor samenspel behoudt. Soms zit het resultaat in de soundscape-sector, op andere momenten ligt de nadruk meer op de folk-aanzet. Tien nieuwe nummers van het trio staan er op deze nieuwe, die op 38 minuten afklokt en een toonbeeld van veelzijdigheid is, al moet ik zeggen dat ik toch wel evenzeer onder de indruk ban van de live sampling sequenties van Meidell, als van het Hardangerspel van Apneseth. Zeg ik daarmee dat de drums/percussie van ondergeschikt belang is? Zeer zeker niet: als de percussie uit de bocht gaat, volgen de anderen sowieso en dus kan ik alleen maar concluderen dat de drie heren elkaar perfect gevonden hebben en met deze plaat nog meer dan met de vorige bewijzen dat ze heel aparte, duizelingwekkend mooie muziek kunnen maken.

Ik heb er het raden naar hoe groot het deel van die muziek is, dat helemaal uitgeschreven is, maar alleszins: dit is een waarachtige parel van een plaat. Ik kan u dan ook alleen maar aanbevelen op het web op zoek te gaan naar een paar van de tien tracks -en doet u “Lysne” maar als eerste- op uzelf te overtuigen!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Hubro
distr.: PIAS

video