PROJECT MAMA EARTH – MAMA EARTH (EP)

Af en toe duikt één of ander nieuw muzikaal project helemaal uit het niets op. Een voorbeeld hiervan is ‘Project Mama Earth’, een muzikale samenwerking tussen vijf artiesten met een sterk uiteenlopende muzikale achtergrond. Het begon met drummer-percussionist Jonathan Joseph die in 2003 omwille van zijn eerdere werk bij Jeff Beck, Pat Matheny en Ricky Martin door zangeres Joss Stone werd aangezocht om als muzikaal directeur op te treden voor de opname van haar debuutalbum “The Soul Sessions” waarop ze covers zong van soulhits uit de jaren ’60 en ’70.

Tijdens die opnamen wist Jonathan Joseph haar interesse op te wekken voor de specifieke drums- en percussiesound die in de Kameroense muziek werd gebruikt: de zogeheten ‘Mangambe’ en ‘Bikutsi’. Hun gezamenlijke wens om zelf iets dergelijks te gaan opnemen leidde tot ‘Project Mama Earth’ en de opname van deze ep. De Kameroense bassist en gitarist Etienne M’Bappé, keyboardsspeler Jonathan Shorten en de Brits-Indische jazzgitarist Nitin Sawhney werden aangezocht om mee de studio in te trekken voor het inspelen van de zes wereldmuziektracks op dit minialbum.

In amper tien dagen werd dit album in de ‘home studio’ van Joss Stone in het landelijke Devon ingeblikt met muziek die ontstond uit een jamsessie van de vier instrumentalisten, waar Joss Stone achteraf haar zangpartijen aan toevoegde. De liedjes zijn stuk voor stuk een ode aan de natuur, de aarde en de wereld waarin wij dagelijks leven. Vanzelfsprekend is het een vurig pleidooi om wat we hier allemaal van de natuur hebben gekregen in ere te houden en er voor te zorgen dat er geen onherstelbare schade aan het milieu en het klimaat wordt toegebracht.

De albumtiteltrack “Mama Earth” is ook de single die werd gelanceerd en waarvoor bijgaande video werd gecreëerd. De Afrikaanse percussieritmes blijven bepalend aanwezig in de overige songs “Waterfall”, “Spring”, “What Would She Say?”, “Entanglement” en “Breathe”, mede bepaald door het unieke stemgeluid van de 30-jarige Engelse soul- en R&B-zangeres Joss Stone.

Dit experimentele muzikale project is de vijf bandleden ogenschijnlijk heel goed bevallen, want er blijken al plannen op het schap te liggen om aan een volwaardig studioalbum te gaan werken. Ook daar zullen de Afrikaanse ritmes weer bepalend gaan zijn voor de nummers die op die plaat zullen terecht komen. Dit ep-tje is alvast verrassend leuk en hartverwarmend en laat ons hongerig uitkijken naar wat ‘Project Mama Earth’ in de toekomst nog meer zal te bieden hebben.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Mascot Label Group / Provogue

video