DIVANHANA - LIVE IN MOSTAR” (CD + DVD)

Wist u, lezer, dat er een Bosnische variant van de blues bestaat? Wel, ik eigenlijk ook niet, tot ik ik zowat anderhalf jaar geleden de CD “Zukva” in handen kreeg, van het sextet Divanhana. Zoals dat gaat bij nerds van mijn slag, ging ik op zoek naar wat meer duiding bij de muziek van die plaat en zo kwam ik uit bij “sevdah”, dat zelfs voor niet-linuisten- verwant is aan het Portugese woord “saudade”, het lemma, dat we wel eens van stal halen, als we het over de fado hebben, die we dan, vanwege de dosis heimwee, verlangen, nostalgie en hunkerende liefde, die er doorgaans in vervat zit, plegen te omschrijven als de “Portugese Blues”.

“Sevdah” is daar dus de Bosnische tegenhanger van en Divanhana is één van de bekendere jonge bands, die dat genre hernieuwd levendig proberen te houden, na de meer dan ingrijpende periode, die Bosnië jarenlang weg hield van echte muziekbeleving. Nochtans blijkt uit het succes van Divanhana dat zelfs een oorlog muziek niet dood kan maken en dat, weliswaar vaak in het verborgene, mensen altijd naar de volksmuziek terug blijken te grijpen, zodra bedreigingen van de allure van zo’n burgeroorlog hen in hun dagelijkse bestaan te beurt vallen.

Divanhana dus, een zestal muzikanten, die elkaar leerden kennen tijdens hun studies aan de muziekacademie van Sarajevo en in 2009 besloten een groep te vormen, die zich op de volksmuziek van de Balkanregio zou toeleggen en daarbij een bijzondere aandacht zou hebben voor de” sevdalinka”.

Twee jaar na de oprichting van de groep was er de debuutplaat “Dert”, die rechtstreeks leidde naar uitnodigingen voor het “12 Points”-festival in Porto en naar Womex in Thessaloniki in 2012 en waaruit ook tournees in Hongarije,, Slovenië, Croatië en Servië én uiteindelijk een eerste echte grote Europese tour resulteerden. Tussen de concerten door, werd ook haast permanent opgenomen en eind 2013 was er de tweede CD “Biljeske iz Sestice”, waarna alweer een tournee die hen ook naar ons land bracht, onder meer naar de Brusselse “Balkan Trafik”, waar ze vier keer zouden spelen.

Die hele drukke periode leidde er uiteindelijk toe dat de band zich voor een tijdje terugtrok van de podia om rustig te kunnen werden aan wat uiteindelijk die derde studioplaat, “Zuvka” zou worden, waarmee we de band leerden kennen. In de maanden na het uitbrengen van die plaat, werd opnieuw uitgebreid getoerd en die tournee werd feestelijk afgesloten in thuisstad Sarajevo en het is van die tournee en dat slotconcert, dat de opnames komen, die je op deze live-CD vindt.

Els nummers -51 minuten- werden geselecteerd uit dat concert en die geven een heel mooi beeld van wat je van een concert van Divanhana mag verwachten: oude en minder oude nummers, instrumentals afgewisseld met liederen, waarin de nieuwe zangeres Nadia Catic, die tijdens de break van de band naamgenote Leila Catic opvolgde.

Zes songs uit “Zuvka”, de publiekslieveling “Crven Fesic”, oorspronkelijk uit de tweede plaat, dat je, op de bijhorende DVD, woord voor woord ziet meegezongen worden door de ganse zaal, plus vier onuitgegeven nummers, die dus wellicht deel zullen uitmaken van de volgende studioplaat.
De DVD biedt exact dezelfde songs, maar tussendoor zijn wat interview fragmentjes en “live on stage”-beelden gemonteerd, zodat het geschetste beeld van de band ook enkele “behind the scene”-momenten bevat.

Heel fijne uitgave van een groep die, dat kun je nu al voorspellen, ook de komende jaren mee het mooie weer zal blijven maken in de muziekscene van Oost-Europa. En toch verwacht ik dat dat echte meesterwerk nog moet komen. De volgende studioplaat misschien?

(Dani Heyvaert)

 

DIVANHANA - Oj Safete, Sajo, Sarajlijo - Live in Mostar 2016 from Divanhana on Vimeo.


Artiest info
Website  
 

label: ARC Music

video