DONOMA – FALLING FORWARD

De groepsnaam ‘Donoma’ die het in 2008 opgerichte Amerikaans kwintet uit Kenosha, Wisconsin selecteerde, stamt uit de cultuur van de zogeheten ‘Native Americans’ uit Omaha. De betekenis van ‘Donoma’ is ‘een zicht op de zon’ en het is een vergelijkbare warmte die deze band wil uitstralen met de liedjes op hun tweede studioalbum “Falling Forward” dat we hier voor u van commentaar zullen voorzien.

Stephanie Vogt is de leadzangeres van ‘Donoma’ en ze speelt ook op gitaar en piano, terwijl Michelle Mounce de basgitaar hanteert en als backing vocaliste meezingt, Tim King op leadgitaar speelt, Nick Campolo met zijn strijkstok over de vijf vioolsnaren strijkt en Israel Alpizar de ezelsvellen op de drums aanslaat. Het muziekgenre dat dit vijftal frequenteert kan als alternatieve rock worden bestempeld.

Twaalf nummers staan er op deze “Falling Forward”-plaat met elf eigen composities van de groep en één bijna onherkenbare coverversie van de soulklassieker “A Change Is Gonna Come” die Sam Cooke voor het eerst opnam op zijn album “Ain’t That Good News” uit 1964. Het is tevens de eerste single van ‘Donoma’ die uit deze cd werd getrokken.

Volgens het cd-hoesje werd deze plaat al opgenomen in 2015, maar waarom wij ze nu pas in handen krijgen is me volledig onduidelijk; misschien omdat er nu pas tot een internationale release werd overgegaan. Het nummer “Jack In The Box” dat u op de bijgaande video kunt beluisteren lijkt wel uit de punkcultuur te stammen, doch die song is gelukkig maar niet representatief voor de rest van het album. Er wordt zeer afwisselend gekozen voor glamrock, rechtdoor-rechtaan rock’n’roll en meer gevoelig gebrachte ballads.

“Live At Ben Bremner’s” en “A Sight Of The Sun” waren de titels van eerdere albums van ‘Donoma’, maar de veelzijdigheid van deze band komt toch nu pas helemaal tot uiting via de nummers op “Falling Forward”. Dat doen ze met rockballads “Deep Beneath The Woods” en “A New Shed Of Colors” naast het epische rocknummer “Another Light” en de afsluitende akoestische ballad “Come With Me” als meest opvallende uitschieters.

Die Stephanie Vogt lijkt me trouwens een zeer pittige, energieke en charismatische dame die bij de vele live optredens van ‘Donoma’ de spotlights op haar gericht weet en daar dankbaar gebruik van maakt om het publiek mee te slepen in de ‘spirit’ van de songs die ze met haar band op het podium brengt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video