JIMMY GREENE - FLOWERS - Beautiful Life vol. 2

Saxofonist Jimmy Greene verloor zijn 6 jaar oude dochtertje Ana in 2012 door de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut, 20 kinderen werden toen vermoord. In 2014 nam hij het album Beautiful Life op ter nagedachtenis van Ana. Nu is er een tweede deel, Flowers. Na een concert waar Jimmy en zijn bandleden de muziek van Beautiful Life ten gehore brachten, maakte een vriendinnetje van Ana de opmerking waarom is deze muziek zo langzaam en triest, Ana was een levendig meisje, ze hield van muziek waarop je kunt dansen. Deze opmerking bleef in Greene’s hoofd hangen en daarom ligt bij dit tweede deel van Beautiful Life de nadruk veeleer op vitaliteit en dansbare melodieën. De begeleiding van Jimmy Greene bestaat uit een combinatie van zijn beide touringbands, het betreft een echte sterrenbezetting op dit album. Behalve Greene op sopraan-, alt-, tenor- en baritonsax zijn daar Renee Rosnes en Kevin Hayes op piano en Fender Rhodes, John Patitucci en Ben Williams op bas, gitarist Mike Moreno, Jeff “Tain”Watts en Otis Brown III op drums, Jean Baylor en Sheena Rattai vocals en Rugerio Boccato percussie.

Ana is ook op deze cd dus Jimmy’s muze, 4 jaar geleden lag de nadruk op het verlies en het verdriet dat daaruit voortvloeide, nu is het een herinnering aan haar vrolijke karakter en overheerst blijmoedigheid. De akoestische postbop die normaliter de muzikale vorm is waarvan Jimmy zich bedient maakt hier af en toe plaats voor een meer richting fusion gaand geluid vooral door de elektrische gitaar van Moreno en het gebruik van de Fender Rhodes, goed te horen in het nummer “Fun Circuits”dat een duidelijk rock-jazz stempel draagt. Het openingsnummer “Big Guy” is vernoemd naar de koosnaam van Ana voor haar vader, een beer van een vent. “Stanky Leg”, een dans, “Second Breakfast” Ana’s favoriete maaltijd tijdens vakanties en “Amantes” Spaans voor lovers gewijd aan Jimmy’s vrouw, deze drie nummers hebben een soort Braziliaans ritme.”Something about you” is het enige nummer niet geschreven door Greene, het is een oudje van Level 42. Het titelnummer “Flowers” is vernoemd naar een tekenalbum van Ana vol met bloemen dat ze had gemaakt voor papa.

Al met al een prima album van de mijn inziens onderschatte Jimmy Greene, niet meer de wel indrukwekkende sfeer en mineurstemming van het eerste deel, maar nu is het vingerknippend en tenentikkend meegenieten van dit happy album.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Mack Avenue
Distr.: New Arts Int.

video