1982 - CHROMOLA

Het trio dat door het leven gaat achter het cijfer 1982, bestaat uit drummer Øyvind Skarbo -diens geboortejaar leverde de groepsnaam-, orgelist Sigbjørn Apeland en Hardanger fiddlespeler Nils Økland. Die laatste kennen we hier bij ons misschien het beste van de drie, onder meer vanwege zijn samenwerkingen met Linus (van Ruben Machtelinckx) en Niels Van Heertum, maar ook Skarbo konden we hier al aan het werk zien met Linus.

De drie heren vormden een beetje toevallig een trio, toen Skarbo in 2007 het Øyvind Jazzforum cureerde en hij, in de aanloop daar naartoe, een les had gehad van Økland. Hij vroeg hem om op dat jazzforum in duo samen te spelen en Økland stemde toe, op voorwaarde dat hij zijn vaste kompaan Apeland mocht meebrengen. Dat mocht en sindsdien treedt het trio samen op, maakten ze een vijftal platen en zijn ze stilaan wereldtop aan het worden op het vlak van geïmproviseerde muziek.

Op deze nieuwe plaat brengen ze zeven titelloze nummers, waarin ze hun ingevingen van het moment hun gang laten gaan, zoals dat hoort bij geïmproviseerde muziek. Nu, om dat veertig minuten lang tot een goed einde te brengen moet je én heel sterk in je schoenen staan als muzikant én daarenboven heel goed naar je medespelers kunnen luisteren. Daar zijn deze drie heren als weinig anderen toe in staat en het resultaat is dan ook een prachtige plaat, waarin de drie muzikanten elkaar aanvuren, elkaar de ruimte bieden en op ongemeen straffe wijze samen spelen: ze hebben een sound die zelfs ik, als volslagen leek, haast onmiddellijk herken en die je het gevoel geeft, dat je als luisteraar zo’n beetje mee op het podium zit.

Door het gebruik van de Hardanger fiddle krijgen de nummers een folky ondertoon, terwijl er nochtans geweldig geïmproviseerd wordt. De instrumenten kronkelen om elkaar heen, ze zwepen elkaar op en je hoort de vreemdste melodielijnen, gekoppeld aan heel bijzondere effecten. Beetje minimalistisch bij momenten, maar altijd intrigerend en dus zeker de moeite van het ontdekken waard. En als vanzelfsprekend komt deze plaat tot hier via het onvolprezen Hubro-label, waarvan je haast vooraf kunt weten dat alles wat ze uitbrengen van goed niveau is. Gun het uzelf: het is echt de moeite waard, al vraagt deze muziek, zoals alle import, aan het begin een beetje moeite!

(Dani Heyvaert)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

label: Hubro
distr.: PIAS

video