JOHNNY NASH – STIR IT UP / THE ANTHOLOGY 1965-1979 (2 CD’S)

John Lester Nash Jr. is een 76-jarige Amerikaanse singer-songwriter die in de jaren ’60 en ’70 ettelijke hits scoorde onder de naam ‘Johnny Nash’. Als puber begon hij zijn muzikale loopbaan als popzanger en in 1958 verscheen de titelloze debuutplaat van deze toen 18-jarige artiest. Al snel ontdekte hij dat zijn toekomst eerder in het reggae- en soulgenre zou liggen en die weloverwogen keuze leverde hem enkele wereldhits op. De bekendste songs van Johnny Nash zijn zeker “I Can See Clearly Now”, het door Bob Marley geschreven nummer “Stir It Up”, “Hold Me Tight”, “Tears On My Pillow” en zijn coverversies van San Cooke’s hits “(What A) Wonderful World” en “Cupid”.

Platenlabel ‘Cherry Red Records’ is gekend voor het opnieuw uitbrengen van oudere albums in een gedigitaliseerde versie. Zij hebben nu een verzamelalbum met alle hits en minder bekende songs van Johnny Nash op de markt gebracht onder de titel “Stir It Up – The Anthology 1965-1979”. Dat is een dubbele cd-box geworden met in totaal 46 liedjes waarvan twee songs in een alternatieve mix herhaald worden: “Stir It Up” en “Closer” dat in een 12”-versie de tweede cd afsluit.

Op de video bij deze recensie kunt u Johnny Nash zijn grootste hit “I Can See Clearly Now” zien zingen in de televisieshow ‘The Midnight Show’ uit 1973. Er werden meer dan 1 miljoen exemplaren van die single verkocht over de hele wereld. Hij was indertijd de eerste niet-Jamaicaanse zanger van reggaemuziek die zijn platen in Kingston, Jamaica ging opnemen. Daar werd hij door niemand minder dan Bob Marley, Bunny Wailer en Peter Tosh geïntroduceerd in de lokale muziekscène.

Op dit uitstekende compilatiealbum horen we Johnny Nash naast de reeds vermelde nummers van Sam Cooke ook nog enkele coverversies brengen van bekende songs zoals “All I Have To Do Is Dream” van ‘The Everly Brothers’, “That Woman” van Wilson Pickett, “Halfway To Paradise” van ‘Tony Orlando & Dawn’ en van “Dream Lover” dat een hit was in de versie van Bobby Darin.

De laatste officiële plaat van Johnny Nash werd in 1986 uitgebracht onder de titel “Here Again” en leverde hem nog een klein hitje op met de song “Rock Me Baby”. Vanaf dan werd het echter stil rond deze artiest en nu zult u enkel nog van al zijn mooie liedjes kunnen genieten via bijvoorbeeld deze erg mooie dubbele verzamelplaat.

(valsam)DISC ONE: I CAN SEE CLEARLY NOW

1. LET'S MOVE AND GROOVE (TOGETHER)
2. HOLD ME TIGHT
3. CUPID
4. YOU GOT SOUL
5. GROOVIN'
6. STIR IT UP
7. CREAM PUFF
8. I CAN SEE CLEARLY NOW
9. HOW GOOD IT IS
10. THERE ARE MORE QUESTIONS THAN ANSWERS
11. GUAVA JELLY
12. OOH BABY YOU'VE BEEN GOOD TO ME
13. MY MERRY-GO-ROUND
14. (OH JESUS) WE'RE TRYING TO GET BACK TO YOU
15. OOH WHAT A FEELING
16. YELLOW HOUSE
17. LOVING YOU
18. GONNA OPEN UP MY HEART AGAIN
19. NICE TIME
20. YOU BETTER STOP (MESSING AROUND)
21. YOU CAN'T GO HALFWAY
22. CELEBRATE LIFE
23. (YOU GAVE ME SUCH) GOOD VIBRATIONS
24. STIR IT UP (ALTERNATE MIX)

DISC TWO: TEARS ON MY PILLOW

1. BEAUTIFUL BABY
2. THE VERY FIRST TIME
3. TEARS ON MY PILLOW (I CAN'T TAKE IT)
4. LET'S BE FRIENDS
5. THE EDGE OF LOVE
6. REGGAE ON BROADWAY
7. ROCK IT BABY (BABY WE'VE GOT A DATE)
8. (WHAT A) WONDERFUL WORLD
9. ALL I HAVE TO DO IS DREAM
10. BIRDS OF A FEATHER
11. ROCK YOU TO YOUR SOCKS
12. JAMAICA
13. HALFWAY TO PARADISE
14. THAT WOMAN
15. BACK IN TIME
16. DREAM LOVER
17. WONDERFUL WOMAN
18. DON'T FORGET
19. MR. SEA
20. CLOSER
21. YOU'RE THE ONE
22. CLOSER (12” VERSION)

Artiest info
Website  
 

Label: Soul Music Records / Cherry Red Records

video