MICHAEL VAN MERWYK – FIGHT THE DARKNESS

 

 “ To everybody who worked his way out of the darkness into the light… “

Ongeveer twintig jaar geleden was het de éérste keer dat Larry Garner uit Baton Rouge, MS en Michael Van Merwyk uit Rheda-Wiedenbrück (een gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen), elkaar ontmoetten. In de loop van de voorbije jaren zou dit vaker gebeuren. Aanvang 2016 zaten zij samen met hun akoestische gitaren, in de gezellige Claus Grabke Studio’s in Gütersloh, om daarmee het muzikale broederschap tussen Amerika en Europa te bezegelen.

Beide bluesmannen en songwriters genieten van een grote bekendheid zowel in Amerika als in Duitsland. Ook Van Merwyk is een bekende naam, nog meer sinds hij in 2013 in Memphis (met Bluesoul) aan de ‘International Blues Challenge’ deelnam, waar hij net naast de hoofdprijs greep en tweede werd. Met onderscheidingen voor “Beste Blueszanger 2016” en “Beste Bluesgitarist 2016” is dit geen toeval meer.

MVM is een bezige muzikale bij, die regelmattig en vaak in wisselende samenstellingen, albums uitbrengt. Naast zijn band Bluesoul, speelt hij regelmatig als duo met mondharmonicaspeler Gerd Gorke onder de naam The Delta Boys en solo onder zijn eigen naam. Daarbuiten is er ook nog de Westfaalse R&R (cover) band The Snooks en de “wild bluesbilly” band Big Mike & Double Dynamite, waarin MVM actief bezig is. Zijn samenwerking met Larry Garner (‘Upclose and Personal’ [2014]) haalde ik al in de inleiding aan, maar ook Big Daddy Wilson en de Oostenrijkse blues, boogie woogie en zydeco multi-instrumentalist en zanger Christian Dozzler (‘Darkest Night’ [2014]) moet ik hier nog vernoemen.

Het nieuwe solo album van Van Merwyk ‘Fight the Darkness’, zijn debuut bij het Timezone label, is een album met veertien originele nummers, dat hij vorig jaar in Bielefeld live opnam in de Watt Matters Ton Studio van Henning Strandt. De songs die MVM schreef zijn meestal eenvoudige songs, vaak met de nodige humor. Of hij het nu heeft over het belang van de eerste koffie in de morgen (“Coffee”), of zich opwindt over (te) spraakzame vrouwen (“Motormouth Baby”) of  een moeilijk iemand (“Fuck You, Mr. Trouble”), de fascinatie zit verwoven in de zinnen. Het zijn, zoals de opener “The Well”, “So Endless the Night” en “Heavy Load”, niet altijd rustige nummers. Met “Tell It Like It Is”, “Just One Lie” en “Diddley Boogie” drijft hij het tempo op en, in de titelsong “Fight the Darkness” bewijst hij zijn songwriting, zang en uitstekende dobrotechniek.

Met ‘Fight the Darkness’ bewijst Michael Van Merwyk dat hij met enkel zijn stem en zijn dobro, dat hij met minimale middelen, een gevarieerd en boeiend album kan maken. Zijn songs zijn herkenbare verhalen, zonder cliché’s en veel poespas, die niet alleen de blues liefhebbers, maar ook de liefhebbers van singer-songwriters zullen boeien. Na ons boeiend gesprek met Michael Van Merwyk (en Larry Garner) tijdens de vorige editie van DuvelBlues (dit jaar op 27/05!), was dit een geweldig “terugzien”!

Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de artiest/band!

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: MICHAEL VAN MERWYK
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”The Well” - 02.”Tell It LIke It Is” - 03.”Fuck You, Mr Trouble” - 04.”Heavy Load” - 05.”Fight The Darkness” - 06.”Just One Lie” - 07.”Coffee” – 08.”Motormouth Baby” - 09.”Diddley Boogie” – 10.”Count Your Blessings” - 11.”The Way You Cook” - 12.”So Endless The Night” - 13.”Every Once In A While” - 14. “If I Die Tomorrow” – Music/Lyrics by Michael Van Merwyk ℗ 2017 – Recorded live in the Watt Matters Ton Studio by Henning Strandt in Bielefeld on October, 28th 2016. This CD is not produced!

Album Line-up:
Michael Van Merwyk: vocals, guitars (dobro, on string diddley bow)

Discography Michael Van Merwyk:
Fight the Darkness [2017] | Catching the Rain [2017] | New Shoes [2016] | Ease My Pain, with Bluesoul [2016] | Upclose and Personnal, with Larry Garner [2014] | Darkest Night, with Christian Dozzler [2014] | New Road, with Bluesoul [2012] 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Timezone

video