BOBBY G with CURTIS GRANT, JR. & THE MIDNIGHT ROCKERS – STILL STANDING

 

“ Bobby G emerges on ‘Still Standing’ as the authentic Mississippi blues man he was born to be… “

Zanger Bobby G aka Robert Lee Gray is een blues legende, die opgroeide in Winterville, Mississippi. Zoals Bobby waren de meesten in de regio arm en werkten ze in een katoenplantage. Al erg jong, Bobby was nog maar elf, hing hij rond aan de juke joints, waar bands optraden. Met een van zijn ooms trok hij mee naar Toledo, waar hij werk vond en waar hij in clubs (als The Green Lite, Anglers, Walnut Room en the Peacock) zijn blues zong. Tot in 1980, zong Bobby ieder weekend, maar wanneer zijn zoon geboren wordt, gaat hij voor hem gaat zorgen. In de late jaren ’90 gaat hij opnieuw zingen en zingt hij in verschillende bands (als Creation of Soul, Big Boz Bluz,en Curtis Jr. & the Midnight Rockers) en had hij ook een eigen band, Bobby G & Friendz.

In het voorbije jaar trad Bobby G in Toledo, OH, op met gitarist Mike Lorenz, met wie hij bevriend geraakte. Op Lorenz’s vraag naar bestaande Bobby G’s albums kreeg hij het simpele antwoord: "None!". Lorenz nam actie en stelde voor aan Bobby G om een album op te nemen. Ze werkten beiden aan (uiteindelijk dertien) nummers, die ze samen met gitarist/songwriter Eric Brasier uitwerkten en als ‘Winterville’ opnamen. Naast hen stonden ook gitaristen Greg Moore en Pat McDonagh in de studio.

‘Stil Standing’ is een album dat er kwam onder impuls van John Henry, een blues liefhebber, promoter, club eigenaar en zakenman uit Waterville, OH, in de omgeving van Toledo. Henry is een bekend iemand in de blues scene in Ohio, door zijn club Third Street Cigar, in het centrum van Waterville. Henry richtte Third Street Cigar Records op in 2017. Henry vroeg aan zijn vriend Johnny Rawls om producer te worden van het album van Bobby G.

Rawls is geboren in Hattiesburg, Mississippi. Zijn blinde grootvader leerde hem de basis van gitaar spelen en op de middelbare school speelde hij ook sax en klarinet. Midden jaren ’70 was Rawls lid van de backing band van O.V. Wright (1939-1980), hij werd zijn muziek manager en ze werkten samen tot aan zijn dood. Hierna veranderde voor de volgende dertien jaren de naam van de band in Ace of Spades Band en werkten ze samen met o.a. B.B. King, Little Milton, Bobby Bland, Little Johnny Taylor en Blues Boy Willie. In de band speelde ook L.C. Luckett (gitaar), met wie Rawls de albums ‘Can't Sleep At Night’ [1994] en ‘Down to Earth’ [1995$ onder de naam Rawls & Luckett uit bracht. In 1996 debuteerde Rawls solo bij het ‘SP Records label (John Stedman Promotions) met ‘Here We Go’ [1996]. Rawls werkte als producer / arrangeur voor JSP. Verdere JSP releases zijn ‘Louisiana Woman’ [1997], ‘My Turn to Win’  [1999] en ‘Put Your Trust in Me’ [2001].

Muzikanten uit Toledo als Curtis Grant, Jr (drums), Larry Gold (gitaar) en Johnny Newmark (bas) werden gevraagd voor de opnames. Curtis Grant, Jr. is een vaste waarde in de music scene van Toledo. Zijn vader Curtis Grant, Sr. was een populair muzikant. Hij trad op tot in 2005, wanneer hij ziek werd. Zijn zoon werkte daarna verder met zijn band Curtis Jr and the Midnight Rockers, met Bobby G als zanger. Larry Gold, aka Larry “Entertainment”, is een veel gevraagd gitarist uit de Toledo area. Johnny Newmark is al meer dan veertifg jaar bassist. Het album werd opgenomen in de Toledo School for the Arts in Toledo.

Rawls schreef de elf nummers op het album. ”Still Standing”, de opener en titel song, typeert al onmiddellijk waar het op dit soulvolle album om gaat. ”Good As Gold” is een mooie bluesy ballade en ”Ball and Chain” een rustig dobberende shuffle, met de nodige gitaar accenten van Larry Gold. Daarna gaat het tempo opnieuw de hoogte in met ”Love Love Love”, een om aandacht vragende boogie. Met ”Little Bitty Woman” wordt de groove Latino getint en in ”Movin’ On” voel je de drang van iedere muzikant, die onderweg wil zijn. In ”Party Man” leidt Larry Gold met aanstekelige riffs opnieuw de dans en de afsluiter ”Feels So Good”,vat Bobby G’s gevoelens in vier minuten samen.

De zeventig jarige Mississippi blues legende Bobby G stond met de hulp van Johnny Rawls en John Henry opnieuw (voor de tweede keer) in de studio. De titel van zijn album ‘Still Standing’ zegt veel over Bobby G’s plannen om er nog even mee door te gaan. Want, wat in je bloed zit kan je niet ontkennen. ‘Stil Standing’ van Bobby G en Curtis Grant Jr. & the Midnight Rockers is mede gezien de interessante line-up een album, dat zowel soul als blues liefhebbers zal aanspreken.

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BOBBY G
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01.”Still Standing”* – 02.”Good As Gold” – 03.”Ball and Chain”* – 04.”Love Love Love” – 05.”Little Bitty Woman”* – 06.”Movin’ On”* – 07.”The Worst Feeling” – 08.”I Almost Love You”* – 09.”Party Man”* - 10.”Feels So Good”– Music/Lyrics by J. Rawls, and L. Francis* ℗ 2017 – Produced by: Johnny Rawls & John Henry

Album Line-up:
Bobby G: vocals
Curtis Grant Jr.: drums
Larry Gold: guitar
Johnny “HiFi” Newmark: bass
Johnny Rawls: keys, guitar

Discography Bobby G:
Still Standing with Curtis Grant, Jr.  & the Midnight Rockers [2017] | Winterville [2016]

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Third Street Cigar Records

video