BLIND LEMON PLEDGE AND FRIENDS – BACKWOODS GLANCE

“Backwoods Glance” is het zesde album van de Amerikaanse blueszanger en songschrijver ’Blind Lemon Pledge’, het muzikale alter ego van grafisch kunstenaar, multimedia-producer en creatief directeur James Byfield uit San Francisco. In zijn vorige albums focuste hij vooral op het brengen van bluesnummers, maar voor deze nieuwe plaat verlegt hij zijn horizon naar folk, country en Americana.

Met de hulp van Jimi Edwards op keyboards, Tom Cline op dobro, John Pearson op percussie, Peter Grenell op basgitaar en Cal Keaoola op viool trok Blind Lemon Pledge de opnamestudio in voor het opnemen van twaalf songs voor “Backwoods Glance“. Zangeres Marisa Malvino zorgt bij enkele tracks voor extra vocale support bij de soms naar gospel en Cajun neigende rootsliedjes.

Pas in 2009 debuteerde hij op plaat met “Livin‘ My Life With The Blues“ en het in het daaropvolgende jaar verschenen succesalbum “I Would Rather Go Blind“ waarop uitsluitend eigen akoestische bluesnummers te horen waren, naast enkele covers van bluesklassiekers. Album nummer drie was “Against The Grain“ uit 2013 en in 2014 verscheen een vierde plaat onder de titel “Evangeline“. De voorganger van de hier besproken nieuwe plaat kwam vorig jaar op de markt onder de titel “Pledge Drive“.

De Delta bluesmuziek is niet helemaal verdwenen in de songs op deze nieuwe cd met o.a. “The Hills Of West Virginia“, “Lynchburg Town“ en “Sweet Celine“ (hierbij op audio video) die probleemloos nog onder deze noemer kunnen worden ondergebracht. Meer klassieke folksongs als “Polly Come Out“, “Moon Over Memphis“ en de op country geïnspireerde ballads “Fayetteville“, “Silver Wings“, “Carolina Kiss“ en “Give My Poor Heart Ease“ zorgen voor de nodige afwisseling op deze plaat, terwijl “Sisters Of The Coal Mine“ eerder het label gospel zou mogen dragen en “Ma Belle Cherie“ pure Louisiana-Cajun blijkt te zijn.

Als een traditionele bluesartiest als Blind Lemon Pledge zijn interesse verlegt naar folk en countrymuziek, dan bewijst hij meteen dat hij in zijn toekomstig werk ook deze muziekstijlen probleemloos verder kan blijven exploreren. De diversiteit tussen de nummers op deze plaat is dan ook de grootste verdienste die we aan hem kunnen toeschrijven.

(valsam)
“When a traditional blues artist is shifting his interests towards folk, country and Americana, a record like ‘Backwoods Glance’ from San Francisco-based singer-songwriter Blind Lemon Pledge is created. He proves with this album that all these other music styles can also be explored by him and this opens interesting perspectives for his future recordings.“ – www.rootstime.be

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: BLIND LEMON PLEDGE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Ofer Records

Info: Hemifran

video