AMANDA PALMER & EDWARD KA-SPEL – I CAN SPIN A RAINBOW

De naam Amanda Palmer zal u misschien niet meteen iets zeggen, maar het wordt misschien wat duidelijker als u daar de informatie bij krijgt dat ze een 41-jarige Amerikaanse singer-songwriter is en de leadzangeres en pianiste van het alt.rockduo ‘The Dresden Dolls’ uit Boston, Massachusetts waarin ze al sinds 2000 een muzikaal partnership aangaat met Brian Viglione. Daarnaast is ze ook 50% van het cabareteske duo ‘Evelyn Evelyn’ naast Jason Webley en de leadzangeres bij ‘Amanda Palmer And The Grand Theft Orchestra’. Maar ook als soloartieste heeft ze al enkele albums op haar conto staan met “Who Killed Amanda Palmer” uit 2008 en “Theatre Is Evil” uit 2012 als bekendste.

Nu komt daar met het album “I Can Spin A Rainbow” een nieuwe plaat bij. Deze cd werd samen opgenomen met de in Nederland wonende Britse zanger en songschrijver Edward Ka-Spel, stichtend lid van de experimentele psychedelische Brits-Nederlandse formatie ‘The Legendary Pink Dots’. Negen duo-composities, waarvan er vijf tussen 5 en 10 minuten duren, kregen een plaats op deze nieuwe cd van de cabaret- en rockmuziek brengende artieste die naast piano ook vaker op ukelele speelt als begeleiding bij haar optredens. Daarbij staat de zelfverklaarde biseksuele artieste bovendien soms helemaal in haar blootje op de scène, iets wat in het puriteinse Amerika nog steeds tot heftige reacties van het snel geshockeerde publiek kan leiden.

De inspiratie voor haar nummers vindt Amanda Palmer in haar eigen turbulente leven en de soms bizarre songteksten van de nummers op “I Can Spin A Rainbow” zullen ook nu weer tot enige controverse leiden, maar dat zal haar allicht niet kunnen deren. Dit album begint me het nummer “Pulp Fiction” dat al meteen aangeeft dat dit geen gemakkelijk beluisterbare cd is geworden.

Vaak psychedelische klanken, obscuur klinkende melodieën en elektronische muziek die de zeer speciale zangstijl van Amanda Palmer alleen maar sterker accentueren. Ook het in duet gebrachte nummer “Shahla’s Missing Page” klinkt heel mysterieus, maar ook wel wat romantisch en melancholisch. Het met zingende zaag geïnstrumenteerde “Beyond The Beach” dat we op video meegeven is de kortste song op deze plaat en laat eveneens beide stemmen van Amanda Palmer en Edward Ka-Spel aan bod komen.

Het zeer minimalistische “The Clock At The End Of The Cage” ligt bedolven onder een mysterieuze sluier die zowel de nieuwsgierigheid als de intensieve aandacht van de luisteraar zal opeisen. “The Changing Room” met zijn ritmische drumbeat is de meest uptempo gebrachte song op deze plaat en de pianoballad “The Jack Of Hands” klasseren we als het vlotst in het gehoor liggende nummer.

We kunnen echter niet permanent geboeid blijven luisteren naar het te lang uitgesponnen nummer “Prithee / Liquidation Day”, maar afsluiter “Rainbow’s End” brengt ons snel weer terug bij de les die Amanda Palmer en Edward Ka-Spel ons met de songs op hun album “I Can Spin A Rainbow” willen meegeven. Dit is dus een niet gemakkelijk beluisterbare plaat, maar bij momenten heel spannend en mysterieus. In juni kunt u trouwens zelf gaan ervaren hoe dit alles klinkt tijdens hun twee geplande optredens in de Benelux.

(valsam)

Vrijdag 9 juni 2017: Trix, Antwerpen, BE
Zaterdag 10 juni 2017: Melkweg, Amsterdam, NL


Artiest info
Website  
 

Label: Eight Foot Records
distr.: V2 Benelux

video