VENICE – INTO THE MORNING BLUE

Vorige week vrijdag 12 mei stonden de heren van de Californische formatie ‘Venice’ ter afsluiting van hun Nederlandse tournee.nog live hun ding te doen in concertzaal ‘De Bosuil’ in het Nederlandse Weert (zie verslag van collega Luc Nuyts ). Maar hier krijgt u alweer een recensie over hun recent verschenen plaat “Into The Morning Blue”, het zoveelste album uit hun carrière sinds de oprichting van de band in 1977.

In de stad Venice, Californië besloten de neven Michael (nu 58 jaar) en Kipp Lennon (nu 57 jaar) toen om een eigen bandje te starten. In het daaropvolgende jaar sloot Michael’s broer Mark (net 54 jaar geworden) zich aan en nog eens twee jaar verder in 1980 werd het kwartet vervolledigd met de komst van Kipp’s oudere broer Pat Lennon, met zijn 65 jaar de ouderdomsdeken van deze Lennon-clan.

Hun allereerste plaat “Do It Yourself” was in 1986 zoals de titel laat vermoeden inderdaad helemaal in eigen beheer opgenomen en uitgebracht, maar een platencontract met een groot label volgde daarna al heel snel. ‘Venice’ heeft in hun 40-jarige muzikale loopbaan allerlei podia gedeeld met grote sterren zoals o.a. Cher, Bruce Springsteen, Elton John, Sting, Jackson Browne, Linda Ronstadt, The Beach Boys en Warren Zevon, allemaal artiesten die zelf verklaarden ook grote fans van ‘Venice’ te zijn.

Hun trouwste fans bevinden zich overigens in Nederland waar ze elk jaar meerdere keren optreden in concertzalen en op televisie en waar ze o.a. een ‘Edison Award’ kregen in 2003 en een live plaat opnamen voor het populaire radio- en televisieprogramma “2 Meter Sessies”. Hun harmonieuze en vaak zeemzoete samenzang is alom gekend in de muziekwereld en een nieuwe plaat zorgt dan ook niet echt meer voor grote verrassingen, maar is eerder een voortzetting van hun indrukwekkende carrière.

“Into The Morning Blue” is de opvolger van het uitstekende album “Brunch Buffet – Tasty Covers” uit 2016 met uitsluitend coverversies van bekende songs. De nieuwe plaat werd samengesteld uit acht eigen nummers die de plaat al na amper 32 minuten afsluiten. Maar laat ons misschien beginnen bij het begin. Dat is de song “Sunrise (August Of ’69)” die u via de hier toegevoegde video kunt beluisteren. Het is een emotievol gebracht nummer dat gaat over de dag dat de vader van Mark en Michael Lennon overleed.

Qua vocale samenzang kan er eigenlijk geen enkele andere groep tippen aan de kwaliteiten van dit familiekwartet. Hoe die stemmen bij elkaar passen en in elkaar overvloeien bij de songs van ‘Venice’ is tegelijkertijd uniek en fenomenaal. Mark Lennon neemt heel vaak de leadzang voor zijn rekening bij de liedjes die haast altijd door de vier bandleden samen worden gecomponeerd.

Eerste single “Doesn’t Get Any Better Than This”, albumtiteltrack “Into The Morning Blue”, “A Wealthy Man”, de liefdesballad “In A Heartbeat”, “If You Hear This Song”, “A Dance By The River” en “Suddenly You Walked In” zijn de titels van de zeven resterende songs op deze cd en meteen ook van de beste liedjes op deze door Michael Lennon geproduceerde plaat. Wij zijn ook fans van deze vier Californische heren, maar dat was voor u allicht al eerder duidelijk geworden.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Lennon Records

video