FLAMIN’ GROOVIES – LIVE - 1971 - SAN FRANCISCO

In 1965 werd de Amerikaanse rockgroep ‘The Flamin’ Groovies’ in San Francisco boven de doopvont gehouden. Hun muziekstijl kreeg in de beginperiode labels als ‘punkrock’ en power pop’ opgekleefd en werd een inspiratiebron voor vele groepen die zich later op deze muziekstijlen gingen toeleggen. Stichtend lid Roy Loney verliet ‘The Flamin’ Groovies’ in 1971 nadat ze twee studioalbums hadden uitgebracht. Hij werd vervangen door zanger-gitarist Chris Wilson en in die bezetting werden tussen 1971 en 1993 nog zes platen op de markt losgelaten.

Hun laatste album was “Rock Juice” in 1993 en sindsdien zijn er in 2004 en 2008 nog enkele reünies geweest. Ook nu bestaat de groep nog en sinds 2013 spelen ze voornamelijk hun oude hits nog op retro-concerten waarbij zangers-gitaristen Chris Wilson en Cyril Jordan, bassist George Alexander en drummer Victor Penaloza de huidige bezetting van ‘The Flamin’ Groovies’ vormen.

Platenlabel ‘Rock Beat Records’ kwam nu op de proppen met het idee om een legendarisch live concert van deze formatie op cd uit te brengen. Het gaat om een optreden in de legendarische ‘Fillmore West’-concertzaal in thuishaven San Francisco dat plaatsvond in 1971, net nadat hun derde plaat “Teenage Head” op de markt was verschenen en de groep doorheen turbulente tijden was gegaan door de personeelswisselingen.

De nieuwe band evolueerde in die periode meer en meer in de richting van de powerpopmuziek en ze stonden eigenlijk pas in 1976 terug in de belangstelling toen topmuzikant en producer Dave Edmunds zich over de opname van hun nieuwe plaat “Shake Some Action” had ontfermd. Ook diens opvolger “Flamin’ Groovies Now” uit 1978 werd door Edmunds geproduceerd.

Bij het live optreden in 1971 speelde de band natuurlijk ook hun grootste hit “Slow Death” (zie video), een door Roy Loney geschreven anti-drugslied waarmee ze indertijd in Engeland niet op de radio mochten worden gespeeld omdat er in de songtekst een expliciete verwijzing stond naar het gebruiken van morfine als roesopwekkend middel.

‘The Flamin’ Groovies’ brachten toen voor het laatst met Roy Loney als zanger tien punkerige garagerocksongs die ons af en toe doen denken aan werk van bands als ‘The Stooges’ (met Iggy Pop), ‘The Who’ of ‘The Cramps’. Daarbij zijn coverversies van bekende sixties-hits zoals “I Can’t Explain” van ‘The Who’, “Sweet Little Rock’n’Roller” van Chuck Berry, een rauwe punkversie van “Have You Seen My Baby” van Randy Newman, “Shakin’ All Over” van ‘The Pirates’, “Louie Louie” van ‘The Kingsmen’ en “Walkin’ The Dog” van Rufus Thomas.

Andere eigen nummers op de toenmalige tracklijst zijn naast het eerder vermelde “Slow Death” een 11 minuten durende uitgesponnen versie van hun song “Road House”, het swingende “Doctor Boogie” en een chaotische versie van de song “Teenage Head”. De opnamekwaliteit van dit live optreden is jammer genoeg niet zo goed, maar we denken dat ‘Rock Beat Records’ er wel het beste van heeft proberen te maken om dit historische muziekdocument alsnog op cd uit te brengen.

(valsam)

 


Artiest info
   
 

Label: Rock Beat Records

video