JON LORD – WINDOWS (2017 REISSUE)

Het lijkt wel de tijd van het jaar te zijn waarin er vele heruitgaven van oude platen uit de jaren ’60 en ’70 op de markt worden gebracht. Het in deze recensie toegelichte album ”Windows” is een re-release van het gelijknamige album van Jon Lord uit 1974 met een live registratie van een optreden met symfonisch orkest dat op 1 juni 1974 plaatsvond in de ‘Herkulessaal’ van concertzaal ‘Residenz’ in München.

De in juli 2012 op 71-jarige leeftijd aan pancreaskanker overleden Engelse muzikant Jon Lord kennen we vooral van zijn werk op piano en Hammondorgel bij legendarische rockbands als ‘Deep Purple’, ‘Whitesnake’, ‘Paice Ashton Lord’, ‘The Artwoods’ en ‘The Flower Pot Men’. In 1968 was hij één van de oprichters van ‘Deep Purple’ en hij tekende ook voor de meeste composities die deze band in hun bijna 30 jaar durende carrière hebben gespeeld.

Dat hij ook een uitstekende componist van klassieke muziek was, is bij het grotere publiek veel minder geweten. Dit live concert, dat u in zijn geheel op de hier toegevoegde video kunt meebeleven, laat u kennis maken met zijn oeuvre in deze stijl. Eigenlijk brengt het symfonisch orkest ‘Kammerorchester’ onder leiding van dirigent Eberhard Schoener slechts twee grote composities.

Dat zijn een 16 minuten durend “Continuo On B.A.C.H.” en een 32 minuten durend “Window” dat is samengesteld uit 3 bewegingen: “Renga”, “Gemini” en “Alla Marcia Allegro”. Er zijn ook enkele vocale bijdragen aan dit concert te horen, afkomstig van Ray Fenwick, Tony Ashton en toenmalige ‘Deep Purple’-leden Glenn Hughes, David Coverdale en Jon Lord zelf.

Dit album werd indertijd op gemengde en sterk uiteenlopende reacties onthaald omdat het ‘Deep Purple’-publiek deze drastische zijsprong van hun idool maar moeilijk konden begrijpen en omdat de liefhebbers van klassieke muziek dergelijk werk niet direct verwacht hadden van een gekende experimentele, progressieve rockmuzikant.

Anderen waren echter meteen compleet in de ban van zijn componeerwerk en van de wijze waarop het klassieke symfonische orkest dit meesterwerk uitvoerden. Ons advies luidt dan ook: beluister deze plaat of kijk naar de video bij deze recensie en oordeel zelf of het bij u in de smaak valt of niet. Over smaak, voorkeuren en appreciatie valt trouwens helemaal niet te redetwisten.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: e.a.r-MUSIC
distr. : V2 Benelux

video